D.I.C. Veritas

e-Veritas, 05.03.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 5. mart

1991.

* Stipe Mesić, član Predsjedništva SFRJ iz Hrvatske, napustio sjednicu Predsjedništva u Beogradu, smatrajući da se ne može stavljati na dnevni red stanje u Hrvatskoj, a da se ništa o tome ne pitaju legitimni i legalni organi RH.

* Predsjedništvo Slovenije ocijenilo je da je Borisav Jović grubo prekršio svoja ovlaštenja iz Ustava naredivši intervenciju saveznih organa – JNA i SSUP-a u Pakracu.

* Predsjednik hrvatske Vlade Josip Manolić uputio prosvjednu notu vladi Republike Srbije u povodu njezinih zaključaka o događajima u Pakracu i to smatra nedopustivim miješanjem u unutarnje prilike i poslove Republike Hrvatske.

1992.

* Prema izvještajima SSNO, na ratištima u Hrvatskoj poginulo je 1.279 pripadnika jedinica JNA.

* Specijalni izaslanik UN-a Sajrus Vens sastao se u Zagrebu sa predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom.

* Predsjednik Hrvatske Vlade  dr Franjo Gregurić u Zagrebu je rekao novinarima da Vlada insistira na poštovanju prava svih građana i potpunom funkcionisanju pravne države, makar to povlačilo i smjene odgovornih ljudi.

* Indijski general Satiš Nambiar i službeno je imenovan za komandanta Mirovnih snaga UN u bivšoj Jugoslaviji.

 1993.

* Predsjednik SAD Bil Klinton zaprijetio je Srbiji i Crnoj Gori novim sankcijama. Klinton nije isključio mogućnost angažovanja američkih trupa na jugoslovenskom tlu.

* Na benkovačkom ratištu u okviru akcije “Maslenica” stradali su: Ristić Slavko (1954) u Islamu Grčkom, Milosavljević Dragan (1957) na Ražovljevoj Glavi, Nikolić Zoran (1966) u  Paljuvu i Prostran Zlatko (1939) u Zemuniku Gornjem.

1995.

* Ministar odbrane Hrvatske Gojko Šušak izjavio je da je hrvatska armija dovoljno snažna da skrši otpor krajiških Srba prije nego što Vojska Jugoslavije bude imala vremena da reaguje i pritekne u pomoć.

 

 

Veritas.info

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.