D.I.C. Veritas

e-Veritas, 05.12.2022, ŽS u Zagrebu: nastavak glavnog pretresa za zločin u Kostriću

Pred Županijskim sudom u Zagrebu za danas je zakazano ročište za nastavak glavnog pretresa u krivičnom predmetu protiv optuženih: Steve DžakuleDubravka ArambašićaNikole BogdanovićaMile MilinovićaVlade Gavrilovića, Veselina BožovićaDragana Pendića,  Žikice Pendića i Zdravka Matijaševića zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, optužnicom od  24. novembra 2017. tereti ih: Opuženima (od prvog do osmog) da su, suprotno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, u ranim jutarnjim satima 15. novembra 1991. u Kostrićima (općina Majur), postupali po naredbi komadanta Jedinice milicije za posebne namjene SAO Krajine “Kaline Komogovina” (tzv. Šareni), danas pokojnog S. B. (Stevo Borojević), da usmrte preostalo civilno stanovništvo navedenog sela. Osmoricu opt. pripadnika navedene jedinice tereti se da su, nakon što ih je kao najekstremnije okupio pomoćnik od S. B, danas pokojni M. Z, (Milan Zec) zajedno sa osmoricom danas pokojnih pripadnika iste jedinice, pod vodstvom takođe danas pokojnog G. M, ušli u selo Kostriće te iz cjelokupnog osobnog naoružanja otvorili vatru i pucali po civilima, kojom prilikom su usmrtili 15 civila odnosno mještana tog sela i to četiri muškaraca, devet žena i dvoje djece, a nakon toga su zapalili gotovo sve kuće u selu s ciljem prikrivanja zločina.

Devetookrivljeni, Zdravko Matijašević, se tereti da je neutvrđenog dana u drugoj polovici novembra 1991. godine u mjestu Majur kad se jedan od mještana, nakon što se sa suprugom i djecom prethodno skrivao u Kostrićima i jedini od njih preživio gore opisani zločin, predao pripadnicima Jedinice milicije za posebne namjene „Kaline Komogovina“ (tzv. Šareni) u mjestu Panjani, te nakon što je zarobljen, okrivljenik ga je zajedno s još najmanje dvojicom za sada neutvrđenih pripadnika iste jedinice, vezanog smjestili u osobno vozilo te odvezli do njegove porodične kuće u Majuru u koju su ga uveli kako bi im pokazao gdje se nalazi navodno skriveno oružje. Tereti ih se da su ga cijelo vrijeme fizički zlostavljali i razbijali stvari po kući, nakon čega su ga ponovno natjerali da uđe u vozilo i odvezli prema raskrsnici Kostajnica-Panjani, a potom ga na neutvrđeni način lišili života.

 Suđenje se odvija u odsustvu optuženika koji su nedostupni hrvatskim organima gonjenja.

 

 Veritas.info

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.