D.I.C. Veritas

е-Veritas, 05.12.2022, ЖС у Загребу: сједница оптужног вијећа против опт. Симе Митића и др. због ратног злочина против цивилног становништва

Пред Жупанијским судом у Загребу за данас је заказано рочиште за оптужно вијеће у кривичном предмету против оптужених: Симе Митића (1953) и Драгана Подунавца (1958.) због кривичног дјела против човјечности и међународног права ратним злочином против цивилног становништва.

Жупанијско државно одвјетништво у Загребу оптужницом од 2. новембра 2022., оптужене терети да су крајем октобра 1991. године у Глинској Пољани, током трајања међународног оружаног сукоба између регуларних полицијских и војних јединица Републике Хрватске и оружаних формација. САО Крајине, као припадници Територијалне обране Двор, након што су ухваћена двојица цивила хрватске националности (1939. и 1964) поступили противно Женевској конвенцији о заштити грађанских особа у вријеме рата и Допунском Протоколу Женевској конвенцији, односно да су ухваћене цивиле одвели и усмртили их хицима из ватреног оружја.

Оптужени су недоступни хрватском праводуђу па им се суди у одсуству.

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.