D.I.C. Veritas

e-Veritas, 06.03.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 6. mart

1992.

* Predsjednik Državnog komiteta Jugoslavije za saradnju sa UN Borislav Jović razgovarao je u Njujorku sa članovima najužeg rukovodstva mirovnih snaga UNPROFOR-a.

* General Anton Tus, načelnik Glavnog stožera oružanih snaga Hrvatske vojske, razgovarao je sa predstavnicima Međunarodnog Crvenog krsta o razmjeni ratnih zarobljenika.

1995.

* Komandanti glavnih štabova Hrvatske vojske i ABiH generali Janko Bobetko i Rasim Delić, potpisali su u Zagrebu dokument o formiranju zajedničke komande. Bobetko je kao glavni cilj formiranja zajedničke Hrvatsko-muslimansko komande označio “oslobođenje cijelog bosanskohercegovačkog teritorija i okupiranih područja RH.”

* Ministri spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu su odabrali pregovore o pomoći i saradnji s Hrvatskom, ali su početak pregovara uslovili rešavanjem pitanja ostanka mirovnih snaga UN u Hrvatskoj. Ministri su odlučili da prime Sloveniju kao pridruženog člana EZ.

* Vojni zvaničnici NATO-a i UN procijenili su da bi, ukoliko bi se snage UNPROFOR-a, povukle iz bivše SFRJ, došli do veoma opasne situacije. Za povlačenje 12.000 vojnika UN iz Hrvatske  i 24.000 iz BiH bilo bi neophodno 70.000 pripadnika NATO-a. Ta operacija bi stajala oko 2 milijarde američkih dolara.

* Saobraćajna  policija na auto-cesti Zagreb-Lipovac zabilježila proteklog vikenda oko 2.700 vozila, promet se odvija bez ograničenja i zastoja i na dionici auto-ceste koju kontrološu srspske snage.

 

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.