D.I.C. Veritas

e-Veritas, 07.06.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 7. jun

1991.

* Potpredsjednik Sabora Republike Hrvatske Vladimir Šeks najavio je u Osijeku da će od sredine juna Sabor neprekidno zasjedati, a zasjedanje će trajati dok se ne riješi daljnji status Hrvatske.

1992.

* Hrvatske snage u napadima na srpska sela u Hercegovini spalila više sela, uključujući i Prebilovce sa spomen kosturnicom i srpski manastir Žitomislić.

 1993.

* Poslije razgovora sa specijalnim izaslanikom UN Jasuši Akašijem i kopredsjednicima Konferencije o Jugoslaviji Ovenom i Stoltenbergom, predsjednik RSK Milan Martić je najavio da će se pregovori između Hrvatske i RSK o ekonomskim pitanjima održati 16. i 17. juna na Plitvicama.

1994.

* U organizaciji UNPROFOR-a u karlovačkom naselju Turanj održan je novi krug razgovora predstavnika Središnje komisije za kontrolu primjene Zagrebačkog mirovnog sporazuma i predstavnika Srba iz RSK, a kako je najavljeno, uskoro bi se trebalo pregovarati i o ekonomskim  problemima.

1995.

* Hrvatska bi uskoro mogla pokrenuti novu ofenzivu na RSK tvrdi list “Vašington post”. Ugledni američki dnevnik piše da bi hrvstski napad na RS Krajinu mogao usljediti već krajem jula a najkasnije krajem decembra i da bi on vjerovatno označio početak novog još krvavijeg rata na prostorima prethodne Jugoslavije. “Jedino je sigurno Hrvatska neće napasti Istočnu Slavoniju, jer bi naišla na odlučan odgovor Novosadskog korpusa Jugoslovenske armije” piše Vašington post.

* Srpski predstavnici Istočne Slavonije i Zapadanog Srema, izrazili su nezadovoljstvo što je većina kandidata za ministarske položaje, koje je predložio mandatar Milan Babić, iz Knina -“gradića koji broji 5% od ukupnog stanovnika broja Krajine”

* U Ženevi je objavljen najnoviji izvještaj Tadeuša Mazovjeckog, specijalnog izvjestioca Komisije za ljudska prava, stanje prava na prostorima bivše SFRJ ocijenjeno je vrlo nepovoljno. Što se tiče situacije u Zapadnoj Slavoniji poslije ulaska hrvatske vojske (1. i 2. maja) rečeno je da je došlo do egzodusa 12.000 Srba, navedena su svedočenja pripadnika “plavih šljemova” da su prilikom povlačenja vidjela “mnoge leševe civila” i izražena sumnja u vjerodostojnost podataka hrvatskih vlasti da je ubijeno 188 civila. U zaključku je međutim naznačeno da iako “mnoga od tih nasilja imaju ozbiljan karakter izgleda da nisu bila masovna”.

 

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.