D.I.C. Veritas

e-Veritas, 07.09.2021, Saopštenje povodom hapšenja i procesuiranja vukovarskog Srbina Milana Milića

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku preko svoje internetske stranice juče je saopštilo da je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1950.) zbog osnovane sumnje na počinjenje krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, te da mu je sudija istrage Županijskog suda u Osijeku odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ometanja istrage.

Tri dana ranije isto tužilaštvo je na isti način saopštilo da je, povodom krivične prijave Policijske uprave vukovarsko-srijemske, provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja istog osumnjičenika koji se tereti da je 19. novembra 1991., u večernjim satima u Vukovaru, na Veleprometu, kao pripadnik srpskih paravojnih formacija, zajedno s drugim nepoznatim pripadnicima istih formacija, zlostavljao oštećenika (1967.), tako što ga je tukao rukama i nogama na kojima je imao vojničke čizme po cijelom tijelu dok je ovaj ležao na podu, uslijed čega mu je slomljeno više rebara i izbijeno više zuba, dok su ga ostali nepoznati pripadnici srpskih paravojnih formacija tukli metalnim šipkama, kundacima pušaka, ubadali vojničkim bajunetama po nogama, a jedan od njih mu je odrezao kosu do tjemena i zarezao lijevo uvo.

Prema Veritasovim saznanjima osumnjičeni 71-godišnjak je srpske nacionalnosti i zove se Milan Milić.

Srbi sa vukovarskog područja smatraju da hapšenje Srbina Milana Milića ima za cilj i da se što više Srba na predstojećem popisu stanovništva u Hrvatskoj, koji počinje 13. septembra, izjasne kao Hrvati pravoslavne vjere, na što ih poziva i neregistrovana “Udruga hrvatskih pravoslavnih branitelja” iza koje stoji nepriznata “Hrvatska pravoslavna crkva”, koja pokušava obnoviti crkvu pod istim nazivom iz vremena Pavelićeve NDH.

Procesuiranje Srba za ratne zločine pred hrvatskim pravosuđem, uključujući i hapšenja, suđenja u otpuštanja iz zatvora, postala su svakodnevna i uobičajena pojava za koju više ni mediji nisu zainteresovani.

Primjera radi u septembru ove godine pred Županijskim sudovima u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu zakazana su ročišta optužnih vijeća i glavnih pretresa u 20 predmeta, koji obuhvataju 80 optuženika, od kojih su 78 pripadnici bivših JNA i Srpske vojske Krajine (SVK), koji su procesuirani za zločine nad Hrvatima, a preostala dvojica pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), koji su procesuirani za zločine nad Bošnjacima na području BiH. Sedmorici se sudi u prisustvu, a svim ostalim u odsustvu.

Prema izveštaju Državnog odvjetništva RH od 18. septembra 2017, u toj državi su od 1991, od kada se u njoj vode postupci zbog krivičnih djela ratnih zločina, pa do 30. juna 2017. godine pokrenuti krivični postupci protiv 3.556 osoba, od kojih su tek oko 1,5 odsto bili pripadnici hrvatskih oružanih snaga. Ukupan broj procesuiranih danas je još veći s obzirom da se svake godine procesura više desetina osoba.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svjeta do sada je uhapšeno 179 Srba, od kojih je 69 ekstradirano u Hrvatsku. Od ekstradiranih do sada je protiv 27-rice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru.

Zbog navodnih ratnih zločina od početka ove godine u Hrvatskoj je uhapšeno 5 osoba i jedna van Hrvatske, svi srpske nacionalnosti. Trenutno se u hrvatskim zatvorima zbog krivičnih djela ratnih zločina nalazi 25 pripadnika bivše JNA i SVK, od kojih je 15 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

U Beogradu i Banja Luci, 07.09.2021.

 P R E D S J E D N I K

 Savo Štrbac

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.