D.I.C. Veritas

Глас Српске, РТРС, Срна, 07.09.2021, Веритас: Притисак на Србе да се на попису изјасне као Хрвати

БЕОГРАД – Срби са вуковарског подручја сматрају да је циљ хапшења Милана Милића (71) због наводних ратних злочина да се што више Срба на предстојећем попису у Хрватској, који почиње 13. септембра, изјасне као “Хрвати православне вјероисповијести”, саопштено је из Документационо-информациони центар “Веритас”.

Та организација указује да вуковарске Србе на то позива и нерегистрована “Удруга хрватских православних бранитеља”, иза које стоји непризната Хрватска православна црква, која покушава да обнови цркву под истим називом из времена Независне Државе Хрватске Анте Павелића.

Подсјетивши да је покретање процеса против Срба за ратне злочине пред хрватским правосуђем постало свакодневна појава за коју више ни медији нису заинтересовани, у “Веритасу” истичу да су у овом мјесецу заказана рочишта у 20 предмета, у којима је међу 80 оптужених чак 78 бивших припадника ЈНА и Српске војске Крајине.

Према евиденцији “Веритаса”, због наводних ратних злочина, од почетка године у Хрватској је ухапшено пет особа и једна ван Хрватске, а све су српске националности.

Међу њима је и Милан Милић, чије је хапшење изазвало немир међу вуковарским Србима, а њега Жупанијско тужилаштво у Осијеку терети за ратни злочин против цивилног становништва, због чега је издат налог за његово привођење, уз образложење да постоји опасност од бјекства.

“Веритас” напомиње да је Тужилаштво вијест о хапшењу Милића објавило јуче на својој интернет страници, на којој је три дана раније саопштило да је спровело истрагу против осумњиченог због тога што је, наводи се, у новембру 1991. године на “Велепромету” у Вуковару, заједно са “припадницима српских паравојних формација” злостављао једног мушкарца који је тада имао 24 године.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.