D.I.C. Veritas

e-Veritas, 07.09.2022, U septembru o.g. pred hrvatskim sudovima izvodi se 50 optuženika za ratne zločine

“Veritas” u zadnjih nekoliko godina na svojoj veb-stranici objavljuje zakazana ročišta za optužna vijeća i glavne pretrese u predmetima ratnih zločina pred hrvatskim sudovima za svaki mjesec.

Za septembar o.g. zakazano je 21 ročište u 18 predmeta, sa 50 optuženika, od kojih se dva ročište, u dva predmeta, sa sedam optuženika odnosi se na optužna vijeća, a ostalo su ročišta za glavne pretrese.

Pred Županijskim sudom u Zagrebu zakazano je 12 ročišta u 9 predmeta, sa ukupno 28 optuženika; pred ŽS u Osijeku zakazano je šest ročišta u isto toliko predmeta, sa 11 optuženika; pred ŽS u Splitu zakazano je jedno ročište u jednom predmetu, sa tri optuženika; pred ŽS u Rijeci zakazano je jedno ročište u jednom predmetu sa šest optuženika i pred Vrhovnim sudom zakazano je jedno ročište u jednom predmetu, sa dva optuženika.

Od 50 optuženika, jedan je 1 pripadnik Hrvatske vojske (HV), dva su pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), jedan je pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), a ostalo su pripadnici Srpske vojske Krajine (SVK), Teritorijalne odbrane (TO) i Jugoslovenske narodne armije (JNA). Od ukupnog broja optuženika 11-orici se sudi u prisustvu, od kojih je jedan u istaražnom zatvoru, a ostali se brane sa slobode, dok se u odsustvu sudi trideset devetorici.

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.