D.I.C. Veritas

e-Veritas, 07.09.2022, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo optužnicu protiv trojice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Mnogi mediji u regionu prenijeli su vijest da je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv trojice državljana Republike Srbije (1966, 1964. i 1965) zbog počinjenog krivičnog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, koja je objavljena na veb-stranici toga organa 31. avgusta 2022. godine.

Prvookrivljenom (1966) se stavlja na teret da je od 29. septembra 1991. do 2. novembra 1991. u Kninu, “tokom oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i naoružanih agresorskih srpskih paravojnih jedinica tzv. SAO Krajine, kao pripadnik SUP-a Knin, raspoređen na osiguranju zarobljenih pripadnika MUP-a RH u bolnici u Kninu, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba mučio ratne zarobljenike. Nakon što su u bolnicu u Kninu dovedena četvorica zarobljenih ranjenih pripadnika (1969., 1967, 1967. i 1969.) MUP-a RH, prvookrivljeni je, tereti ga se, između ostalog, fizički i psihički zlostavljao prvog pripadnika (1969) odnosno tukao ga kundakom puške po cijelom tijelu i glavi, čelu, nosu, između nogu. Tereti ga se da je fizički zlostavljao drugog pripadnika (1967), dok je trećeg pripadnika (1969) tjerao da pije vruću vodu prijeteći mu da će ga ubiti ako to ne učini, a četvrtog pripadnika (1967) je tukao kundakom tražeći mjesta na kojima je ranjen. Tereti ga se da je dozvoljavao da u sobu, u kojoj su ležali ranjeni zarobljenici, dolaze druge osobe i zlostavljaju ih, a on ih je i psihički zlostavljao, pri čemu su zarobljenici pretrpjeli fizičke povrede i psihičke patnje”.

Drugookrivljenom (1964) i trećeokrivljenom (1965) se optužnicom stavlja na teret da su od 14. oktobra 1991. do 2. novembra 1991. u Kninu, “tokom oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i naoružanih agresorskih srpskih paravojnih jedinica tzv. SAO Krajine”, počinili navedeno krivično djelo djelo.

Drugookrivljenog se tereti da je u svojstvu upravitelja Okružnog zatvora u Kninu, formalno odgovornog za primjenu propisa međunarodnog ratnog prava, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, iako je bio dužan, propustio spriječiti da se ratni zarobljenici muče. Trećeokrivljenog se tereti da je kao zatvorski stražar, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, mučio ratne zarobljenike. Nakon što su u Okružni zatvor u Kninu iz bolnice u Kninu dovedena dvojica zarobljenih pripadnika MUP-a RH (1969. i 1967) drugookrivljenog se tereti da je, znajući da njemu podređeni zatvorski čuvari, pa tako i trećeokrivljenik, fizički i psihički muče i zlostavljaju zarobljene pripadnike hrvatske policije, uslijed čega su oni zadobili višestruke tjelesne povrede s posljedicom trajno narušenog zdravlja, nije poduzeo ništa da takva protuzakonita postupanja spriječi i kazni. Tereti ga se da je time pristao na to da njemu podređene osobe nastave s protupravnim radnjama i njihovim posljedicama. Trećeokrivljenog se tereti da je osobno fizički tukao zarobljenog prvog pripadnika (1969) nanijevši mu tjelesne povrede.

U optužnici je predloženo da se, nakon potvrđivanja optužnice, ovaj postupak spoji sa postupkom na temelju potvrđene optužnice protiv drugookrivljenika i trećeokrivljenika zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika da se protiv okrivljenika provede postupak suđenja u odsustvu.

Pošto se na službenoj stranici ŽDO u Splitu ne navode ni imena ni inicijali optuženika, već samo njihove godine rođenja i funkcije u inkriminisano vrijeme, to ni mediji, koji su prenijeli ovu vijest, nisu naveli identitete optuženika.

Prema Veritasovim saznanjima, optuženi su: prvooptuženi Željko Grbić (1966),  drugoptuženi Stevo Plejo (1964) i trećeoptuženi Srđan Potkonjak (1995).

 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.