D.I.C. Veritas

e-Veritas, 07.12.2022, U Zagrebu identifikovani posmrtni ostaci dvije osobe nestale u ratu devedesetih

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja 7. novembra 2022. na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu provedena je završna identifikacija posmrtnih ostataka iz Domovinskoga rata te su identifikovani posmrtni ostaci dvije osobe nasilno odvedene 1991. iz Borova naselja tokom Bitke za Vukovar, objavljeno je na internetskoj stranici hrvatskog Ministarstva branitelja.

Posmrtni ostaci “hrvatskog branitelja” Ivana Španića i civilne žrtve Ive Radmana pronađeni su i ekshumirani 22. septembra 2022. iz pojedinačne grobnice u Bršadinu u blizini Vukovara, na lokaciji „Paljevina kanal“.

Uz članove porodice, identifikaciji posmrtnih ostataka prisustvovali su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i direktorka Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri te prof. dr sc. Milovan Kubat iz Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu i dr med. Anto Blažanović, ravnatelj Nacionalne memorijalne bolnice „Dr. Juraj Njavro“, kao i predsjednica “Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja” Ljiljana Alvir.

Nakon današnje identifikacije, Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za 1821 osobom nestalom i smrtno stradalom tokom “Domovinskoga rata”, od kojih 515 čine osobe nestale i smrtno stradale na području Vukovarsko-srijemske županije, navodi se u saopštenju Ministarstva branitelja.

Isto ministarstvo je na svojim stranicama desetak dana ranije objavilo da su na istom zavodu identifikovani posmrtni ostaci osam “nestalih i smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu”, čiji su “posmrtni ostaci pronađeni i ekshumirani na području Sisačko-moslavačke, Ličko-senjske te Zadarske županije”, bez navođenja njihovih imena. Među ovim identifikovanima, prema Veritasovim saznanjima , svi su bili srpske nacionalnosti i nestali su  u hrvatskim akcijama “Bljesak” i “Oluja”.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.