D.I.C. Veritas

e-Veritas, 08.03.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 8. mart

1992.

* Komandant UNPROFOR-a u Jugoslaviji indijski general Satijaš Nambijar i direktor civilnih poslova u ovoj operaciji Sedrik Tornberi, stigli su u Beograd, gdje bi trebalo da se sastanu sa predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem.

1993.

* Španski transportni avion tipa C-212 iz sastava NATO-a, koji je letio na pravcu Zagreb Split, pogođen je dok se nalazio na području Ogulina. Ranjena su tri putnika, civila, člana Spasilačkog koordinacionog centra. Avion se prinudno spustio, sa znatnim oštećenjem, na aerodrom na ostrvu Krku. Hrvatski izvori su odmah saopštili da su na avion otvorili vatru Srbi iz Krajine, dok komanda NATO-a, za južnu Evropu ističe da ne zna ko je izazvao incident.

 1995.

* Komanda UNPROFOR-a, u Zagrebu opovrgla je tvrdnje hrvatske vlade da su pripadnici Vojske Jugoslavije prešli preko Dunava u RSK.

* Vanredna skupština RSK odbila je incijativu predsjednika RSK i grupe poslanika da se dužnosti razriješi predsjednik Vlade Borislav Mikelić

* Komentarišući stvaranje zajedničke komande HV, HVO i ABiH predsjednik NSRS Momčilo Krajišnik izjavio je da će “srpski narod zapadno od Drine spremno dočekati završnu bitku protiv neprijatelja”.

 

 

Veritas.info

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.