D.I.C. Veritas

e-Veritas, 08.09.2022, Како и у коликој мјери ученици похађају наставу српског језика и културе у општини Бискупија

Начелник општине Бискупија, Милан Ђурђевић у интервјуу објављеном 07.09.2022. године на „Порталу Новости“, на питање у коликој мјери ученици похађају наставу српског језика и културе?

Одговорио је да дјеца из њихове општине иду у школу у Книн и тамо похађају православну вјеронауку. Међутим, кад је у питању настава српског језика и културе, ученика је нешто мање јер за тај предмет нема одговарајућих термина. За одржавање је предвиђен седми сат кад дјеца морају на аутобусе који их возе до кућа у околним насељима. Тако су дјеца ускраћена за тај вид наставе. Добро им је дошла школа српског језика коју су покренула удружења “Жене Косовске долине” из Бискупије и “Наша кућа” из Ђеврсака коју је љетос похађало много дјеце. Та је школа била врло успјешна и дјеци је надокнађено то што не могу слушати наставу српског језика у книнској школи.

Бискупија је општина у Хрватској, налази се у Далматинској Загори, на дијелу подручја некадашње книнске општине, а данас административно припада Шибенско-книнској жупанији.

Општину Бискупија чине села: Бискупија, Врбник, Звјеринац, Марковац, Орлић, Рамљане, Риђане и Уздоље, а сједиште општине је у Орлићу.

Према прелиминарним подацима са посљедњег пописа 2021. године у општини је живјело 1.174 становника, за сад још непознатог националног састава.

По попису становништва из 2011. године, општина Бискупија је имала 1.699 становника од чега 1.452 (85,45%) Срба.

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.