D.I.C. Veritas

e-Veritas, 08.09.2022, Kako i u kolikoj mjeri učenici pohađaju nastavu srpskog jezika i kulture u opštini Biskupija

Načelnik opštine Biskupija, Milan Đurđević u intervjuu objavljenom 07.09.2022. godine na „Portalu Novosti“, na pitanje u kolikoj mjeri učenici pohađaju nastavu srpskog jezika i kulture?

Odgovorio je da djeca iz njihove opštine idu u školu u Knin i tamo pohađaju pravoslavnu vjeronauku. Međutim, kad je u pitanju nastava srpskog jezika i kulture, učenika je nešto manje jer za taj predmet nema odgovarajućih termina. Za održavanje je predviđen sedmi sat kad djeca moraju na autobuse koji ih voze do kuća u okolnim naseljima. Tako su djeca uskraćena za taj vid nastave. Dobro im je došla škola srpskog jezika koju su pokrenula udruženja “Žene Kosovske doline” iz Biskupije i “Naša kuća” iz Đevrsaka koju je ljetos pohađalo mnogo djece. Ta je škola bila vrlo uspješna i djeci je nadoknađeno to što ne mogu slušati nastavu srpskog jezika u kninskoj školi.

Biskupija je opština u Hrvatskoj, nalazi se u Dalmatinskoj Zagori, na dijelu područja nekadašnje kninske opštine, a danas administrativno pripada Šibensko-kninskoj županiji.

Opštinu Biskupija čine sela: Biskupija, Vrbnik, Zvjerinac, Markovac, Orlić, Ramljane, Riđane i Uzdolje, a sjedište opštine je u Orliću.

Prema preliminarnim podacima sa posljednjeg popisa 2021. godine u opštini je živjelo 1.174 stanovnika, za sad još nepoznatog nacionalnog sastava.

Po popisu stanovništva iz 2011. godine, opština Biskupija je imala 1.699 stanovnika od čega 1.452 (85,45%) Srba.

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.