D.I.C. Veritas

e-Veritas, 08.11.2023, ŽS u Splitu: glavni pretres protiv Milana Gnjidića zbog ratnog zločina

Pred Županijskim sudom u Splitu za danas je zakazan glavni pretres u krivičnom predmetu protiv opt. Milana Gnjidića (1968) zbog kriv. djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Županijsko državno tužilaštvo optužnicom od 13.12.2018. tereti ga da je 18.11.1991. oko 11,30 sati u mjestu Škabrnja, kao pripadnik Drugog specijalnog voda TO Benkovac (Dobrovoljački vod), nakon što je taj vod zajedno sa pripadnicima SJB Benkovac i sa 1. i 3. vodom TO Benkovac, slomio otpor branitelja Škabrnje, sudjelovao u onome do čega je došlo: masovno uništavanje stambenih i privrednih objekata u mjestu, te mučenju, zlostavljanju i ubijanju zarobljenih osoba.

Tereti ga se da je sa jednim, danas pokojnim pripadnikom, i više nepoznatih osoba iz istog voda, dolaskom na područje zvan “Krčmetina, zlostavljao i tukao žrtvu A.P, zarobljenog vojnika ratne jedinice iz Zadra, Samostalnog bataljona Škabrnja. Te tok je A.P. ležao i jaukao od bolova, okrivljeni mu je prišao i odsjekao mu nožem lijevo uvo, dok je danas pokojni pripadnik tog voda iz neposredne blizine iz vatrenog oružja ispalio metak u desni obraz žrtvine glave, te je usljed opisanog udaranja i mučenja A.P. zadobio višestruke teške tjelesne povrede i tešku i po život opasnu povredu, usljed koje je preminuo.

Optuženom se sudu u odsustvu pošto je nedostupan hrvatskom pravosuđu.

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.