D.I.C. Veritas

e-Veritas, 08.12.2022, Na Gavrinici održan pomen Milanu Nikoliću (1967)

Danas smo od rodbine dobili informaciju da je juče na pravoslavnom groblju na Gavrinici  u Pakracu  održam dvomjesečni  pomen Milanu Nikoliću sinu Stevana, rođenom 01.09.1967.  u Orahovici.

Milan je, prema Veritasovoj evidenciji, nestao 02.05.1995. godine , drugog dana hrvatske akcije na Zapadnu Slavoniju poznatu pod kodnim nazivom “Bljesak”, na području Nove Varoši , od kada mu se gubio svaki trag.

Veritas ne raspolaže informacijom odakle su i kada  ekshumrani Milanovi posmrtni ostaci, dok je identifikacija obavljena 29.09.2022. godine na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, kada je, prema saopštenju Ministarstva hrvatskih branitelja, provedena zvršna identifikacija posmrtnih ostataka šest osoba čiji je preliminarni identitet utvrđen metodom analize DNA, bez navođenja njihovih imena. U tom saopštenju se navodi da su posmrtni ostaci pronađeni i ekshumirani sa područja Sisačko-moslovačke, Bjelovarsko-bilogorske, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije, ali se ne navode imena identifikovanih.

Po saznanjima Veritasa, među identifikovanima toga dana, pored Milana Nikolića, identifikovani su i posmrtni ostaci Steve Kopača, o kojem smo pisali na ovim stranicama 11.10. ove godine. Oba su sahranjeni 07.10.2022. godine, Stevo Kopač na mjesnom groblju u Gornjoj Čremušnici, a  Milan Nikolić na pravoslavnom groblju na Gavrinici  u Pakracu.

Imena ostalih identifikovanih  na pomenutoj identifikaciji još nismo dobili. Naime, u slučaju kada članovi porodice preliminarno identifikovanih Srba žive na području Hrvatske, hrvatska ne obaviještava srpsku komisiju, bez obzira što se te osobe nalaze i na njenoj  potražnoj listi .

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.