D.I.C. Veritas

е-Veritas, 08.12.2022, На Гавриници одржан помен Милану Николићу (1967)

Данас смо од родбине добили информацију да је јуче на православном гробљу на Гавриници у Пакрацу одржам двомјесечни помен Милану Николићу сину Стевана, рођеном 01.09.1967. у Ораховици.

Милан је, према Веритасовој евиденцији, нестао 02.05.1995. године , другог дана хрватске акције на Западну Славонију познату под кодним називом “Бљесак”, на подручју Нове Вароши, од када му се губио сваки траг.

Веритас не располаже информацијом одакле су и када ексхумрани Миланови посмртни остаци, док је идентификација обављена 29.09.2022. године на Заводу за судску медицину и криминалистику у Загребу, када је, према саопштењу Министарства хрватских бранитеља, проведена звршна идентификација посмртних остатака шест особа чији је прелиминарни идентитет утврђен методом анализе ДНА, без навођења њихових имена. У том саопштењу се наводи да су посмртни остаци пронађени и ексхумирани са подручја Сисачко-мословачке, Бјеловарско-билогорске, Бродско-посавске и Вуковарско-сријемске жупаније, али се не наводе имена идентификованих.

По сазнањима Веритаса, међу идентификованима тога дана, поред Милана Николића, идентификовани су и посмртни остаци Стеве Копача, о којем смо писали на овим страницама 11.10. ове године. Оба су сахрањени 07.10.2022. године. Стево Копач на мјесном гробљу у Горњој Чремушници, а Милан Николић на православном гробљу на Гавриници у Пакрацу.

Имена осталих идентификованих на поменутој идентификацији још нисмо добили. Наиме, у случају када чланови породице прелиминарно идентификованих Срба живе на подручју Хрватске, хрватска не обавијештава српску комисију, без обзира што се те особе налазе и на њеној потражној листи .

 

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.