D.I.C. Veritas

e-Veritas, 09.09.2022, Посљедице хрватског напада на Медачки џеп у саопштењима за штампу УНПРОФОР-а (Фото, 19.9.1993)

У саопштењу за штампу УНПРОФОР-а од 19. септембра 1993. године наводи се да је комадант снага УНПРОФОР-а генерал Жан Кот, био тога дана у Сектору Југ, у подручју Медачког џепа, како би оцјенио операције УНФПРОФ-а у спровођењу споразума од 15.09.1993. Послије комплетног обиласка подручја у близини Медака које сада под контролом УНПРОФОР-а изјавио је:

„Нисам нашао знака живота, ни људи, ни животиња, у неколико села кроз која смо данас прошли. Разарање је потпуно, систематско и намјерно“.

Saopštenje za štampu komande UNPROFOR-a 19. septembra 1993. godine Foto: DIC Veritas, kopija

Saopštenje za štampu komande UNPROFOR-a 19. septembra 1993. godine Foto: DIC Veritas, kopija

У том саопштењу се наводи и да је тога дана поподне франсуцка чета пресрела групу од 15 хрватских војника у зони коју контролише УНПРОФОР, те да су војници су разоружани путем преговора које су водили припадници УНПРОФОР-а и враћени хрватским снагама ван овог подручја и да је њихово оружје враћено хрватским војним властима у Госпићу.

Наводи се и то да се командант батаљона УНПРОФОР-а, потпуковник Калвин срео са хрватским војним командантом у Госпићу са којим је постигнут споразум о дефинитивној линији раздвајања до које ће се распоредити УНПРОФОР, а у току посљеподнева да се сусрео са генералом Милом Новаковићем ради евалуирања операција спровођења споразума о Медачком џепу.

 

Прилог: Скенирано саопштење.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.