D.I.C. Veritas

e-Veritas, 09.09.2022, Posljedice hrvatskog napada na Medački džep u saopštenjima štampu UNPROFOR-a za (Foto, 18.9.1993)

U saopštenju za štampu UNPROFOR-a od 18. septembra 1993. godine navodi se da je civilna policija UNPROFOR-a do tada otkrila ukupno devet leševa u različitim područjima Medačkog džepa, od čega su četiri spaljena da se ne mogu prepoznati, što su policijski inspektori ocjenili da je to rezultat namjernog čina i da nije posljedica vojnih operacija.

Navodi se i da je preliminarna procjena kanadskih vojnih ljekara, koji prate policijske ekipe kod nekih poginulih smrt nastupila u četvrtak u vrijeme početnog rasporađivanja UNPROFOR-a na tom prostoru, prije početka povlačenja hrvatskih jedinica i da su tijela prebačena u mrtvačnicu u Medak, gdje će biti izvršen detaljan pregled posmrtnih ostataka od strane specijalista sudske medicine, a izvještaji o masovnim grobnicama da se ispituju.

Saopštenje za štampu komande UNPROFOR-a 18. septembra 1993. godine Foto: DIC Veritas, kopija

Saopštenje za štampu komande UNPROFOR-a 18. septembra 1993. godine Foto: DIC Veritas, kopija

Takođe se navodi da su trupe UNPROFOR-a našle najmanje jedanaest zaselaka u Medačkom džepu potpuno uništena, uključujući: Sitnik, Drljići, Vukašini, Donje Selo, Uzelci, Rajčevići, Rogići, Budići, Lički Čitluk i Krajnovići, te da je veliki dio razaranja nastao u vrijeme ulaska UNPROFOR-a. Ocjenjeno je da je ovo uništavanje bilo dobro organizovano, sistematsko i potpuno izvršeno, da su kuće eksplozijama uništene do ruševina, a mrtva stoka da je prekrila područje. Navodi se i da će potpuni izvještaj sa terena biti prenijet relevantnim istražnim tijelima UN-a i Međunarodnom komitetu Crvenog krsta.

 

Prilog: Skenirano saopštenje

Veritas.info

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.