D.I.C. Veritas

e-Veritas, 1.12.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 1. decembar 1991.

1991.

* Branko Kostić, član krnjeg Predsjedništva SFRJ, iznio je prijedlog o rasporedu plavih šljemova samo na interpozicijsku liniju između zaraćenih strana.

* Posljednja kolona sa 57 tenkova i transportera, napustila je kasarnu JNA “Maršal Tito” u Zagrebu.

* Njemačka Hrišćansko-demokratska unija (CDU) je zatražila intervenciju evropskih oružanih snaga u Jugoslaviji.

* Knežević Marija (1923) ostala je u svojoj kući u Vrani, op[tina Biograd n/m, koja je bila pod kontrolom hrvatskih snaga, dok je ostatak porodice  prebjegao u Parčić,e opština Benkovac. Početkom decembra 1991. izgubio joj se svaki trag. Do danas nije pronađena.

* U Velikoj Trešnjevači, opština Đurđevac ubačena je bomba u porodičnu kuću Vučkovića, kojom prilikom je  smrtno stradala Vučković Ljilja (1966). Počinioci su do danas ostali nepoznati

1992.

* Predstavnik SRJ u Komisiji UN za ljudska prava, ambasador Vladimir Pavićević, izjavio je u Ženevi da su Srbi jedini narod iz bivše SFRJ kome se otvoreno ne priznaje pravo na samoopredjeljenje i da je to jedan od najznačajnijih uzroka krize i sukoba.

1993.

* Dvodnevni sastanak šefova diplomatija 52 zemlje KEBS-a, završen je u Rimu. U završnom dokumentu, u dijelu posvećenom situaciji u bivšoj Jugoslaviji, pozivaju se zaraćene strane u BiH da iskoriste incijativu koju predstavlja plan EZ. Traži se takođe da teritorije pod zaštitom UN u Hrvatskoj budu mirnim putem integrisane u politički i pravni sistem Hrvatske, a izražava se i uvjerenje da bi međunarodno prisustvo na Kososvu, Sandžaku i Vojvodini pomoglo sprečavanju širenja sukoba na te oblasti.

1994.

* U srpskim naseljima oko Glamoča, donjeg Livanjskog polja traje ofanziva HVO i dijelova regularne vojske RH na granici RS. Više od 500 raketnih projektila iz višecjevnog bacača raketa ispaljeno je na srpska naselja u ovom dijelu Republike. Združene hrvatske jedinice proširile su front i na područja Grahova, a najjačim napadima izložena su srpska sela Provo, Sajković, Čaprazlije, Kazavi i Čelebić.

* Skupština RSK u Kninu prihvatila je tekst Sporazuma o međusobnoj ekonomskoj saradnji RSK i RH. Dokument su potpisali Hrvoje Šarinić i Borislav Mikelić.

* Vlada SRJ usvojila je četvrti izvještaj o ratnim zločinima na teritoriji bivše SFRJ. Izvještaj sadrži 156 novih dokumentovanih slučajeva ratnih zločina nad Srbima.

1995.

* Američki ambassador u Hrvatskoj Piter Galbrajt razgovarao je u Erdutu sa predstavnicima Sremsko-baranjske oblasti o uspostavljanju trodjelne uprave, koju će činiti predstavnici Srba, Hrvata i UN. Uparava bi trebalo da bude uspostavljenja za 45 dana, za koliko je produžen mandat snagama UN.

* Savjet NATO-a je odobrio hitno upućivanje predhodnice od 2.600 stručnjaka i vojnika u BiH i Hrvatsku. Savjet je takođe postigao saglasnost da za novog generalnog sekretara NATO predloži španskog ministra spoljnih poslova Havijera Solanu.

* U toku decembra u Crnom Potoku, opština Vrgin most, Kolundžiji Nikoli (1950), koji je ostao u svom selu nakon “Oluje”,  gubi se svaki trag. Do danas se vodi kao nestao. 

* U Kuli Atlagića, opština Benkovac, ubijen je Kereš Simo (1925). Za njegovo ubistvo još niko nije odgovarao.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.