D.I.C. Veritas

e-Veritas, 10.01.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 10. januar

1991.

* Predstavnici Skupština opština Knin, Benkovac, Obrovac, Gračac i Titova Korenica, nisu se odazvali pozivu Hrvatskog vrhovništva da dođu na razgovor u Zagreb. Ovo su izjavili predsjednik Vijeća opština Sabora, Slavko Degoricije i potpredsjednik Vlade dr Milan Ramljak.

* Vijeće za narodnu odbranu i zaštitu ustavnog poretka Hrvatske, odbacilo je naredbe Predsjdništva SFRJ i najavilo je spremnost da se suverenitet Republike brani svim sredstvima. Zaključeno je da na području Hrvatske nema naoružanih paravojnih formacija, osim četničkih grupa na kninskom području.

1992.

* – Ako Srbi u Hrvatskoj dobiju specijalni status i autonomiju, predviđenu dokumentom Bečke konferencije o Jugolsaviji i to prihvate i sporovedu hrvatske vlasti, ključno pitanje jugoslovenske krize biće rješeno”, precizirao je u Briselu predsjednik Konferencije o Jugoslaviji Lord Piter Karington.

* Pripadnici ZNG ubili su Gugleta Mirka (1929) i Maru (1929) u njihovoj kući u Peplani, Suhopolje, opština Virovitica. U Mirka su ispalili nekoliko metaka iz vatrenog oružja na verandi, a Maru su objesili u štali.

* Ivica Majetić i Darko Pil su upali u kuću pomorca Jugolinije Duška Šaponje (1961) u selu Borova kraj Virovitice. Duška su izvukli iz kuće te pucali u njega vatrenim oružjem i klali ga nožem, a nakon toga su ga tako unakaženog zavezali za vozilo i vukli do ulaza u selo. Potom su silovali Duškovu  nevječanu suprugu Dubravku Jagodić.

* Ivica Majetić  i Darko Pil su priznali krivicu. Vojni sud u Bejlovaru ih je osudio u aprilu 1992.  na kazne zatvora  od 12 i 15 godina. Vrhovni sud je potom prvom smanjio kaznu na 9 godina, a drugom na 10 godina. Majetiću je 1993. pomilovanjem umanjena kazna tako da je odležao nešto više od godinu dana. Pilu je prvo umanjena kazna za tri godine, a potom 1996. još za jednu ubrzo, nakon drugog umanjena kazne je i pušten iz zatvora.

* Počuča Bogdan (1938) grafičar u osiječkoj štampariji je nasilno odveden iz svoje porodične kuće u Osijeku. Ruke su mu vezane selotejp trakom, ustreljen je iz vatrenog oružja i bačen u rijeku Dravu. Rijeka je nekoliko dana kasnije izbacila njegovo tjelo.

* U hrvatskom granatiranju Gline stradali su Šušnjar Stevo (1921) i Kljajić Mladen (1921), dok je teško i Stevina žena Zorka.

1993.

* General-major Živomir Ninković, komandant vazduhoplovstva i PVO Vojske RS, izjavio je da, poslije usvajanja Rezolucije 781 UN, nijedan borbeni let srpskog vazduhoplovstva niti drugi sličan borbeni let namjenjen za borbene namjene ili prevoz oružja nije obavljen, osim malog broja humanitarnih letova. Hrvatski letovi se pripisuju Srbima, ocjenio je je Ninković i dodao da SAD imaju potrebu da humanitarne letove srpske strane prikazuju kao borbene, da bi osigurali podršku za vojnu intervenciju.

1995.

* U Parizu je završen sastanak Kontak grupe. Dogovoreno je da njeni predstavnici hitno posjete Beograd, Sarajevo, Pale i Zagreb.

 

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.