D.I.C. Veritas

e-Veritas, 10.03.2023, ŽS u Zagrebu: ponovljeni postupak protiv opt. Deana Tišme zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva .

Pred  Županijskim sudom u Zagrebu za danas je zakazano ročište za glavni pretres u ponovljenom postupku protiv opt. Deana Tišme zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Sisku, broj K-DO-50/12, od 30. oktobra 2009. opt. Nikolu Lađevića tereti da je tokom mjeseca oktobra 1991. godine, za vrijeme trajanja međunarodnog oružanog sukoba na teritoriju RH između regularnih oružanih snaga Hrvatske vojske i policije s jedne te naoružanih vojnih i paravojnih formacija pobunjenih hrvatskih Srba i snaga bivše JNA s druge strane izazvanog njihovom agresijom i okupacijom dijela suverene RH, kao komandir II čete II bataljona paravojnih formacija tzv. SAO Krajine, iako je znao da se u selu Nova Drenčina, koju je napustilo stanovništvo hrvatske nacionalnosti, događaju protupravne radnje i da se pale napuštene kuće stanovnika hrvatske nacionalnosti, nije poduzeo ništa da se takva protuzakonita postupanja suzbiju i kazne, pristajući da pripadnici njegove čete nastave s takvim protupravnim radnjama, kao i na njihove posljedice, pa su tako Predrag Radišić i Dean Tišma s nepoznatim pripadnicima njemu podređenih jedinica u Novoj Drenčini podmetanjem vatre namjerno uništili veliki i neutvrđeni broj kuća i gospodarskih objekata.

Dana 31.10.2017. optuženici su nepravosnažno osuđeni na zatvorske kazne. Prvooptuženi N. Lađević po komandnoj odgovornosi – za nesprječavanje podređenih u činjenju zločina, osuđen je na 7 godina i šest mjeseci. Druga dvojica kao neposredni počinioci dobila su po pet godina i šest mjeseci. Sva trojica optuženika osuđena su u odsustvu.

Vrhovni sud Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 07. jula 2022. predmet u odnosu na opt. Deana Tišmu vratio na ponovno suđenje i odluku, dok je u odnosu na opt. Nikolu Lađevića i opt. Predraga Radišića potvrdio prvostepenu presudu te je ona u odnosu na ovu dvojicu okrivljenika postala pravomosnažna.

Optuženom Tišmi sudi se u odsustvu na osnovu pravomosnažnog rješenja broj Kv-rz-5/16 od 23. februara 2017.

 

Veritas.info

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.