D.I.C. Veritas

e-Veritas, 10.05.2023, ŽS u Osijeku: glavni pretres protiv opt. Đorđa Drpe i dr. zbog ratnog zločina

Pred Županijskim sudom u Osijeku za danas je zakazan nastavak glavnog pretresa protiv optuženih: 1. Drpa Đorđa,  2. Rajka Veića i 3. Gavrovski Predraga, svi iz Dalja, zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

 Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku, optužnicom od 07.04.2021. tereti ih da su od sredine novembra 1991. pa do 17. maja 1992. u Dalju, tokom oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i srpskih paravojnih formacija, i to prva dvojica okriv. kao čuvari, a treće okrv. kao ekonom u zatvoru u Dalju; organizovanog u sklopu privremenog sjedišta suda u Vukovaru u sastavu Republike Srpske Krajine, protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s civilima, nakon što su u zatvor u Dalju dovedena nezakonito uhapšena šestorica civila, među kojima i oštećenik (1954), sudjelovali u njegovom fizičkom zlostavljanju i uz to ga izlagali uvredljivim i ponižavajućim postupcima.

Prvookriv. i drugookriv. se tereti da su ga prisilili da se provlači kroz uski otvor na vratima ćelije pri čemu su ga udarali, a kada se provukao natjerali su ga da se skine go i legne na pod raširenih nogu pa su ga udarali palicom po tabanima, udarali nogama obuvenim u čizme po genitalijama i ostalim dijelovima tijela, polijevali ga vodom kada je izgubio svijest. Oštećenik je zadobio povrede zbog kojih nije mogao stajati na nogama, nakon čega su ga nakratko vratili u ćeliju pa potom izveli u dvorište gdje su mu, tereti ih se, naredili da trči i bježi pri čemu je drugookrivljenik u rukama držao pušku koju je repetirao. Kada je oštećenik zbog ozljeda i nemoći odbio trčati, okrivljeni su ga zajedno udarali i odvukli natrag u ćeliju, gdje ga je trećeokrivl. u više navrata stisnutom šakom udarao po glavi što je sve kod njega ostavilo posljedice po fizičko i psihičko zdravlje.

Trećeokrivljenika se tereti da je od sredine novembra 1991. pa do 17. maja 1992, u Dalju, tokom oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i srpskih paravojnih formacija, kao ekonom u zatvoru u Dalju ustrojenog u sklopu privremenog sjedišta suda u Vukovaru u sastavu  Republike Srpske Krajine, postupio protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima. Nakon što su u zatvor u Dalju dovedena osmorica zarobljenih pripadnika braniteljskih postrojbi, tereti ga se da je sudjelovao zajedno s još jednim pripadnikom paravojnih jedinica u fizičkom zlostavljanju ratnih zarobljenika (1965. i 1975) te ih izlagao uvredljivim i ponižavajućim postupcima što je sve kod njih ostavilo posljedice po fizičko i psihičko zdravlje. Nakon što ih je obojicu izudarao palicom po tijelu, a oštećenika (1975) i izuo, palicom ih je udarao po stopalima, uslijed čega su obojica izgubili svijest, a od jačine i broja udaraca zadobili tamne podljeve po cijelom tijelu. Ušao je potom u ćeliju u kojoj je bio zatvoren oštećenik (1965) te ga je, tereti ga se, snažno ošamario tražeći da prizna da je špijun i da je to razlog dolaska na područje SAO Krajine te ispitivao o pripadnosti i sudjelovanju u Hrvatskoj vojsci, što je sve kod obojice ostavilo posljedice po fizičko i psihičko zdravlje.

Optuženima se sudi u prisustvu, a brane se sa slobode.

 

 

Veritas.info

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.