D.I.C. Veritas

e-Veritas, 10.06.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 10. jun

1990.

* U Vukovaru na Adici kod srpske pravoslavne crkve Sv. Petke u prisustvu nekoliko desetina hiljada ljudi kojima se, između ostalih obratio i dr Jovan Rašković osnovana je Srpska demokratska stranka.

1991.

* U Splitu je pokrenuta istraga protiv policajca za kojeg se smatra da je pucao, kada je za vrijeme demonstracija ispred zgrade Komande VPO, poginuo vojnik JNA Saša Gešovski.

* Istražni sudija Vojnog suda u Sarajevu Alaga Bajramović donio je  rješenje da se istraga protiv uhapšenih Splićana vodi u Sarajevu, jer istražni sudija Vojnog suda u Splitu nije bio spreman preuzeti vođenje predmeta.

* U Iloku SNV Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema donijelo je odluku o sprovođenju referenduma za izjašnjavanje srspskog naroda o njegovom daljem položaju u budućoj jugoslovenskoj zajednici.

1993.

* Američki državni sekretar Voren Kristofer je obećao da će uložiti nove napore da se Srbija i Crna Gora potpuno izoluju od međunarodne zajednice.

* SB UN usvojio predsjedničko saopštenje: osuđuje se odbijanje predstavnika RSK da dođu na pregovore u Zagreb; naglašava se da su teritorije pod zaštitom UN sastavni dio Hrvatske.

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.