D.I.C. Veritas

e-Veritas, 10.07.2023, Жупанијски суд у Загребу: Рочиште за главни претрес за злочин у Граберју – опт. Стојан Ковачевић

Пред Жупанијски судом у Загребу за данас је заказано рочиште за наставак главног претреса  у кривичном предмету против оптуженог Стојана Ковачевића (1964) због кривичног дјела ратног злочина против цивилног становништва.

Жупанијско државно одвјетништво у Загребу оптужницом од 6. октобра 2022. терети опт. Стојана Ковачевића да је тачно неутврђеног дана крајем октобра 1991. године у Граберју, на привремено окупираном подручју општине Петриња,током трајања међународног оружаног сукоба између регуларних полицијских и војних јединица Републике Хрватске и оружаних формација САО Крајине, као припадник Територијалне обране Двор, наоружан аутоматском пушком дошао у двориште породичне куће у којој су живјеле двије женске цивилне особе хрватске националности (Катарина Ованин и Барица Кушан), те у циљу незаконитог одузимања трактора, противно одредбама Женевске конвенције о заштити грађанских особа у вријеме рата и Допунског протокола Женевским конвенцијама, испалио више хитаца из аутоматске пушке и убио двије цивилне женске особе хрватске националности које су тамо становале и узео трактор у власништву једне од њих.

Против оптуженог Ковачевића поступак се води у одсуству пошто је недоступан хрватском правосуђу.

Оптужени је замолбеним путем испитан у Београду пред Тужилаштвом за ратне злочине Србије, којом приликом је навео: “Колико је мени познато, Хрватска пуно људи који живе у Србији лажно оптужује. Но, моја је савјест чиста. Нисам то учинио. Немам више што за рећи, а на питања не желим одговарати”, било је све што је Стојан Ковачевић у свој одбрани хтио рећи, наводи се у хрватским медијима.

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.