D.I.C. Veritas

e-Veritas, 10.09.2022, Na izgorjelim leševima bili su uočljivi znaci zaživotnog dospjevanja u plamen

U ovoj akciji ranjenika uopšte nije bilo. Upravo ta činjenica i rezultati pregleda tijela na srpskoj strani (razbijene lobanje, mnogobrojne prostrelne rane iz neposredne blizine, odsječeni dijelovi tijela, živi bacani u vatru) upućuju na zaključak da se radilo o sistematskom ubijanju zarobljenih i ranjenih.

Specijalista sudske medicine patolog doktor Željko Karan, koji je predvodio ekipu za sudsko medicinski pregled posmrtnih ostataka žrtava iz Medačkog džepa u svom pisanom nalazu i mišljenju, između ostalog navodi i ovo:

„Na svim nastradalima, uočljive su eksplozivne i prostrelne povrede, najčešće i jedne i druge, i to mnogobrojne, značajan je i podatak da prilikom agresije o kojoj je riječ, uopte nije bilo ranjenih, što riječito govori o namjenama agresora.

Poseban problem prilikom procesa identifikovanja bila su potpuno ugljenisana tijela, a u jednom slučaju i hrpa od svega nekoliko kilograma ugljenisanih kostiju. Ipak, identifikacija je uspješno obavljena i potvrđena od strane porodica nastradalih. Na izgorjelim leševima bili su uočljivi znaci zaživotnog dospjevanja u plamen.“

Procesu identifikacije i sudsko medicinske obrade koja je izvršena, naročito u posebno ilustrovanim slučajevima, prisustvovali su i predstavnici UNPROFOR-a.

 

Veritas.info

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.