D.I.C. Veritas

e-Veritas, 10.11.2022, Жупанијски суд у Сплиту: неправоснажно у одсуству осудио двојицу Срба из Бенковца за ратни злочин

На укупно 11 и по година затвора, на сплитскоме Жупанијском суду осуђени су неправоснажно Милан Веселиновић (54) и Јово Зечевић (55), обојица по националности Срби родом из Бенковца, и то због ратног злочина против цивилног становништва, пише Слободна Далмација у броју од 8. новембра 2022.

Обојица су некадашњи припадници милиције САО Крајине и судило им се у одсуству јер су недоступни хрватском правосуђу. Веселиновић осуђен на пет и по а Зечевић на шест година затвора.

Оптужница ЖДО-а Задар теретила их је да су 3. августа 1992. године у Какми, насељу у општини Полача у Задарској жупанији, као “припадници побуњеника на тада окупираном подручју РХ”, организовани у јединице милиције САО Крајине, прво лишили слободе цивила Д. Л. (Давор Лукић) те му везали руке конопцем, бацили га на земљу и тукли га ногама по цијелом тијелу.

У једном му је тренутку Зечевић између предњих зуби зарио нож, који је извукао из чизме, и вртећи њиме сломио му два зуба, тако да му је повредио и зубно месо, а након тога га је тим ножем зарезао по носу и уву, говорећи му да ће му одрезати уво.

Тако крвавог однијели су га у оближњу гостионицу и у тоалету га пролијевали кантом воде, па када је пукао конопац којим су му биле везане руке, поновно га почели ударати по цијелом тијелу и пролијевати га водом како би опрали крв с њега.

Извели су га из гостионице како би га везали за ограду оближњег споменика, гдје су га наставили тући по тијелу, тако да би он падао, а они би га дизали и даље га тукли, а на концу су га затворили у помоћну просторију гостионице.

“Они су пуцали, тукли, разбијали, резали рукаве, руке, а Веселиновић ми је псовао мајку усташку. Бацили су ме на бетон и тукли кундацима те пуцали око мене. Тукли су ме шакама, рукама, ногама, кундаком и пиштољем по цијелом тијелу, а Зечевић је извадио нож и зарезао ме по носу и уху, одсјекли су ми рукаве од кошуље. Зечевић ми је нож зарио између предњих зуби и сломио два предња зуба.

Потом су ме одвели у Бенковац, гдје су ме ставили у самицу, а претходно ми је један из групе разбио лубању, а након Бенковца сам одведен у Книн, и то на суд па у истражни затвор јер сам имао пиштољ. Ви одлучите о њихову прогону, они су тада имали око 18 година и нису били свјесни што раде”, казао је оштећени, не постављајући никакав имовинскоправни захтјев.

Жупанијски суд у Сплиту је истим оптуженима за исто кривично дјело 18. јанура 2021. озрекао идентичне казне. Високи казнени суд је у сједници вијећа одржаној 28. априла 2021. прихватио жалбу бранитеља М. Веселиновића, а поводом те жалбе по службеној дужности и у односу на опт. Ј. Зечевића укинуо првостепену пресуду те предмет упутио првоступеном суду на поновно суђење и одлуку.

 

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.