D.I.C. Veritas

e-Veritas, 12.02.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 12. februar

1991.

* Predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman naglasio je ako se  Slovenija izdvoji, Jugoslavija više neće postojati i Hrvatske će donijeti odluku jednaku slovenskoj.

1993.

* Hrvatsko tužilaštvo u Osijeku  je pokrenulo  istražni postupak protiv bivšeg gradonačelnika Vukovara Slavka Dokmanovića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

* Generalni sekretar UN Butros Gali upozorio je da će mirovne snage svjetske organizacije biti povučene iz Hrvatske ako Srbi i Hrvati nastave sa oružanim sukobima i ako ne postignu napredak u iznalaženju mirnog rješenja.

* Ministarstvo spoljnih poslova Rusije imenovalo je zamjenika ministra spoljnih poslova Vitalija Čurkina za svog specijalnog izaslanika na pregovorima o rješenju jugoslovenske krize.

* Vrhovni Sovjet Ruske Federacije raspravljao je o jugoslovenskoj krizi. Dogovoreno je da se tekstovi razolucije, koje su ponudili vlada i predstavnici opozicije, objedine i stave ponovo na glasanje.

* Specijalni izaslanik američkog predsjednika Bila Klintona, Redžinald Bartolomju, doputovao je u Moskvu i odmah otpočeo razgovore s visokim funkcionerima ruskog Ministarstva spoljnih poslova o mogućnostima rješavanja krize na tlu bivše Jugoslavije.

* Na lokaciji Čičin Most, opština Slunj stradali su: Glumac Đuro (1953) i Opačić Nebojša (1963) tako što su upali u zasjedu koju su im napravili pripadnici HV.

* Na benkovačkom ratištu  u Smilčiću stradao je Vidić Goran (1964).

1994.

* U Kninu je konstituisana novoizabrana Skupština RSK. Skupštinu čini 84 poslanika, od toga je na decembarskim izborima SDS Krajina, čiji je predsjednik Milan Babić, osvojila 32 poslanička mjesta, sa liste Srpske radikalne stranke (Šešeljeve) izabrano je  16 poslanika, SDS svih srpskih zemalja (Martićeva) izabrano je 15 poslanika. Izabrano je takođe 7 nezavisnih poslanika, Srpska partija socijalista RSK osvojila je 6 poslaničkih mesta, Socijaldemokratska partija 4 i SDS (monarhisti) 4 poslanička mesta. U Skupštini su SDS Krajine i SRS stupili u neformalnu koaliciju. Za predsjednika Skupštine izabran je Branko Vojnica, poslanik Srpske radikalne stranke.

* U Zagrebu je SRJ vodila razgovore s delegacijom RH o daljem unapređivanju međusobnih odnosa. Dogovoreno je da se telefonske veze uspostave do kraja februara, a da se autoput Beograd-Zagreb otvori do sredine marta. Bilo je riječi i o rješevanju mnogih humanitarnih problema. Nakon završenih razgovora, delegaciju SRJ primio je i predsjednik hrvatske države Franjo Tuđman.

1995.

* Predsjednik RS Radovan Karadžić upozorio je da će se VRS i SVK zajednički odupreti, ukoliko se Hrvatska odluči da napadne RSK. “Ukoliko se Tuđman zaista odluči na agresiju, protiv sebe će imati ujedinjenu vojsku RS i RSK i to će biti prvi praktični korak ka ujedinjenju dvije srpske države”, izjavio je Karadžić u intervjuu za TV Stanicu “Skaj”.

 

 

Veritas.info

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.