D.I.C. Veritas

e-Veritas, 12.03.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 12. mart

1991.

* Predsjedništvo SFRJ, u funkciji Vrhovne komande oružanih snaga, odbilo je prijedlog generalskog vrha JNA o zavođenju vanrednog stanja na teritoriji SFRJ. Za prijedlog armije glasali su Borislav Jović (Srbija), Nenad Bućin (Crna Gora), Riza Sapundžiju (Kosovo) i Jugoslav Kostić (Vojvodina). Protiv su bili Bogić Bogićević (BiH), Stjepan Mesić (Hrvatska), Vasil Tupurkovski (Makedonija). Predstavnik Slovenije, Janez Drnovšek, nije prisustvovao sjednici.

* Predsjednik RH, Franjo Tuđman, razgovarao je Zagrebu s delegacijom Srba i predstavnicima SDS iz Slavonije i Baranje.

1992.

* Odbor za unutrašnju politiku i narodnu odbranu SIV-a i SFRJ, raspravljao je o naoružanju građana i pravojnih formacija, Na sjednici je usvojen zaključak, da je potrebno pod hitno zaustaviti dalje ilegalno naoružavanje kako bi se sprečila dalja eskalacija nacionalnih sukoba i kršenja odredbi UN o zabrani uvoza oružja u Jugoslaviju.

* Informativna služba Vlade Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema saopštila je da su Hrvatske vojne formacije prethodne noći u više mahova kršile uspostavljeno primirje. U 22.30 časova pucalo se iz pravca Bolmana na sjeverozapadni dio Baranje a u 22.00 sata poslije ponoći iz pravca Podravlja izvršen je pešadijski napad na Kopačevo selo i Bilje.

* Predsjesnik Vlade RSK Milan Babić uputio je pismo UN i EZ u kojem je između ostalog kaže: “Vlada RSK zaključuje da svako rješenje jugoslovenske državne krize, ma na kom nivou ono bilo ako ne bude uvažavalo i pravo srpskog naroda na samoopredeljenje, nosi sa sobom velike rizike i mogućnosti da prouzrokuje nove nesporazume, pa i sukobe na svim prostorima.

* Snajperskim hitcima u svojoj kući u Osijeku ubijeni su  majka i sin, Mara – Janja (1910) i Radoslav Drpić (1939).

1995.

* Ministar spoljnih poslov, Milan Babić je izjavio da RSK ostaje otvorena za razgovore o rješenjima koja doprinese učvršćivanju mira. Babić je ocjenio kao značajno aktivno uključivanje SAD u traženju izlaza za rješenje krize.

* Šef biroa SRJ u Zagrebu Veljko Knežević izjavio je da je položaj Srba pod hrvatskom vlašću, u Zagrebu i drugim urbanim sredinama, nezavidan i nesiguran.

* Predsjednik ruskog parlamentarnog komiteta za bezbjednost i odbranu Pjotr Širšov izjavio je, nakon posjete bivšim jugoslovenskim republikama, da SAD naoružavaju Hrvatsku kršeći embargo, i da o tome raspolaže podacima. Po njemu, Rusija bi trebalo da pomogne Srbiji da očuva svoje interese na Balkanu, a ne da se povodi za drugima.

 

 

Veritas-info

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.