D.I.C. Veritas

e-Veritas, 12.06.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 12. jun

1990.

* Novi Predsjednik Predsjedništva SR Hrvatske Franjo Tuđman prvi put je prisustvovao sjednici Predsjedništva SFRJ u Beogradu, gdje se raspravljalo o budućem uređenju Jugoslavije.

1991.

* Predsjednici Srbije, Hrvatske i BiH, Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović, razgovarali su u Splitu oko nalaženja mirnog rješenja jugoslovenske krize.

1992.

* U Kninu je postignut dogovor sa predstavnicima UNPROFOR-a, o tzv. “ružičastim zonama”. Mirovne snage UN su preuzele odgovornost za zaštitu oko pedeset hiljada Srba u 186 sela u širini od po pet kilometara sa obe strane linije razgraničenja.

* Okružni sudu u Šibeniku najavio početak suđenja devetorici oficira JNA, prvooptuženi je Ratko Mladić.

* Vojni sud u Bjelovaru dosad je dobio zahtjev za pokretanje istrage zbog oružane pobune za više od 3.000 lica uglavnom srpske nacionalnosti, a najavljeni su i novi zahtjevi.

1994.

* Tužilac Međunarodnog suda UN u Hagu Grem Bluit najavio je da bi imena prvih osumnjičenih za počinjene ratne zločine na tlu bivše Jugoslavije mogla biti objavljena dva mjeseca poslije “okončanja nekih istražnih postupaka”. Komentarišući procjenu da bivše jugoslovenske republike nisu voljne da izruče svoje državljane, Bluit je rekao da bi one u tom slučaju mogle biti izložene sankcijama UN.

1995.

* Predsjednik SDS Krajine i dosadašnji ministar spoljnih poslova RSK Milan Babić  mandatar je za sastav nove Vlade, saopšteno je iz kabineta predsjednika RSK Milana Martića.

* U Kninu je, u blizini Atlagića mosta, izvršen napad na vozilo UN, tom prilikom ubijen je jedan kenijski vojnik pripadnik “plavih šljemova”, dok je češki civilni službenik UN ranjen. Vlasti RSK su uhapsile tri osumnjičene osobe i izrazile veliko žaljenje zbog ovog neželjenog incidenta.

 

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.