D.I.C. Veritas

e-Veritas, 12.09.2020, Saopštenje povodom izlaska iz hrvatskog zatvora državljanina Srbije Milana Pavlovića osuđenog zbog ratnog zločina

Jurtros je iz hrvatskog zatvora u Glini pušten na uslovni otpust Srbin i bivši pripadnik JNA Milan Pavlović (76), rođen u mjestu Kuk, opština Slunj, koji bi u toku dana u sopstvenoj organizaciji trebao preći u Srbiju, čiji je državljanin i gdje je imao prebivalište prije hapšenja.

Pavlovića je crnogorska policija uhapsila 21. marta 2017. godine na graničnom prelazu u Bijelom Polju po međunarodnoj potjernici koju je za njim raspisao zagrebački Biro interpola zbog navodno počinjenog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom na području sjeverne Dalmacije u toku 1991. godine.

Pavlovića  je Županijski sud u Šibeniku, zajedno sa Niković Špirom, Mladić Ratkom, Sunarić Markom, Lisica Slavkom, Karajlović Đurom, Milosav Momčilom i Iglendža Božom, 1992. godine u odsustvu proglasio krivim za paljenje kuća na području Knina,uključujući sela Kijevo, Maljkovo, Potravlje, Satrić i Dabar, te za granatiranje Sinja, Šibenika i Drniša, i izrekao mu kaznu od od 15 godina zatvora.

Pavlovića je Crna Gora  27 jula 2017. godine izručila u Hrvatsku, gdje mu je, na njegov zahtjev dozvoljena obnova postupka.

Specificiranom optužnicom od 21. decembra 2017. godine stavljeno mi je na teret sudjelovanje u združenom napadu na civile, kao i na civilne, kulturne, industrijske i privredne  objekte zato što je  u svojstvu komandira artiljerijske baterije, skupa s Ratkom Mladićem, Slavkom Lisicom i četvoricom visokih oficira JNA, napad na Šibenik i okolinu izveo između 16. i 23. septembra 1991., usljed čega je smrtno  stradala jedna ženska osoba i znatno oštećeni brojni spomenici kulture u gradu.

Pavlović  je priznao krivicu pa ga je Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Splitu presudom od 18. maja 2018. osudilo na četiri i po godine zatvora, protiv koje se odrekao prava na žalbu.

Po informacijama dobijenim od rodbine, Pavlovića je blokada kasarni u septembru 1991. godine zatekla u Šibeniku u kasarni “Marko Orešković” u činu zastavnika. Po izlasku iz Šibenika njegova jedinica je jedno vrijeme ostala na području Grahova i Drvara, a od 1993. godine je penzionisan.

Prema izvještaju Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) iz septembra 2017 godine,  od 1991.  do 30. juna 2017. godine  zbog ratnih zločina bili su pokrenuti krivični postupci protiv 3.556 osoba, od čega je na taj dan istraga vođena protiv 47 okrivljenih, a protiv 1.349 istraga je obustavljena; protiv 2.066 okrivljenih pred nadležnim sudovima podignute su optužnice, od čega ih je 608  proglašeno krivima i osuđeno, a protiv 630 prvostepeni su postupci još bili u toku.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svjeta do sada je uhapšeno 173 Srbina, od kojih su 64 ekstradirana u Hrvatsku. Od ekstradiranih do sada je protiv 25-ice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru.

Trenutno se u hrvatskim zatvorima zbog krivičnih djela ratnih zločina nalazi 25 lica srpske nacionalnosti, pripadnika bivših JNA i SVK, od kojih je 16 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

 

 

 

 

 

 

Beograd, 12. septembar 2020.

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.