D.I.C. Veritas

Srna, RTRS, Glas Srpske, 12.09.2020, Srbin Milan Pavlović star 76 godina pušten iz hrvatskog zatvora

Iz hrvatskog zatvora u Glini danas je na uslovni otpust pušten Srbin Milan Pavlović /76/, bivši pripadnik ЈNA, koji je bio osuđen u Hrvatskoj na četiri i po godne zatvora za navodni ratni zločin u Šibeniku.

Pavlović, rođen u mjestu Kuk u opštini Slunj, trebalo bi da u toku dana u sopstvenoj organizaciji pređe u Srbiju, čiji je državljanin i gdje je imao prebivalište prije hapšenja, saopšteno je iz Dokumentacino-infmoracionog centra “Veritas”.

Pavlovića je crnogorska policija uhapsila 21. marta 2017. godine na graničnom prelazu u Bijelom Polju po međunarodnoj potjernici koju je za njim raspisao zagrebački Biro Interpola zbog navodnog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u sjevernoj Dalmaciji 1991. godine.

U odsustvu ga je sud u Šibeniku 1992. godine proglasio krivim i prvobitno osudio na 15 godina zatvora za “paljenje kuća na području Knina, uključujući sela Kijevo, Maljkovo, Potravlje, Satrić i Dabar, te za granatiranje Sinja, Šibenika i Drniša”.

Istom presudom obuhvaćeni su i Ratko Mladić, Špiro Niković, Marko Sunarić, Slavko Lisica, Đuro Karajlović, Momčilo Milosav i Božo Iglendža Božom.

Crna Gora je 27. jula 2017. godine izručila Pavlovića u Hrvatsku, gdje mu je na njegov zahtjev dozvoljena obnova postupka.

Preciziranom optužnicom od 21. decembra 2017. godine stavljeno mi je na teret učešće u združenom napadu na civile, kao i na civilne, kulturne, industrijske i privredne objekte.

Pavlović je priznao krivicu pa ga je Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Splitu presudom od 18. maja 2018. godine osudilo na četiri i po godine zatvora, protiv koje se odrekao prava na žalbu.

Prema informacijama koje je “Veritas” dobio od rodbine, Pavlovića je u septembru 1991. godine blokada zatekla u Šibeniku u kasarni “Marko Orešković” u činu zastavnika.

Po izlasku iz Šibenika njegova jedinica je jedno vrijeme ostala na području Grahova i Drvara, a od 1993. godine je penzionisan.

Prema izvještaju državnog tužilaštva Hrvatske iz septembra 2017 godine, od 1991. do 30. juna 2017. godine zbog ratnih zločina bili su pokrenuti krivični postupci protiv 3.556 osoba. Od toga je na taj dan istraga vođena protiv 47 optuženih, a obustavljena je protiv 1.349 lica.

Protiv 2.066 okrivljenih pred nadležnim sudovima podignute su optužnice, od čega ih je 608 proglašeno krivim i osuđeno, a protiv 630 prvostepeni su postupci još bili u toku.

“Veritas” napominje da je na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svijeta do sada uhapšeno 173 Srba, od kojih su 64 izručena u Hrvatsku.

Od tog broja, do sada je protiv 25 Srba postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru.

Trenutno se u hrvatskim zatvorima zbog krivičnih djela ratnih zločina nalazi 25 lica srpske nacionalnosti, pripadnika nekadašnje ЈNA i Srpske vojske Krajine, od kojih je 16 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.