D.I.C. Veritas

e-Veritas, 02.08.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 2. avgust

1991.

* Predsjednik Hrvatske, Franjo Tuđman, razgovarao je sa delegacijama EZ koji su činili ministri spoljnih poslova Holandije, Luksemburga i Portugalije, o trajnom prekidu vatrenih dejstava u Hrvatskoj.

* Sabor Hrvatske imenovao je Vladu Gregurića za premijera tzv. “”Vlade demokratskog jedinstva”.

* U Sarvaš je došla neidentifikovana jedinica hrvatskih vojnika ili policajaca, za koje se samo zna da su došli u vozilima slavonsko-brodskih registarskih oznaka. Ubrzo nakon njihova dolaska dogodio se zločin nad srpskim civilima. U Sarvašu su, prema za sada poznatim podacima, ubijeni civili: Adamović Gospava (1949), njezin suprug Adamović Veselin (1944); Bojanić Melanija (1927), njezin sin Bojanić Dušan (1950) i njegova žena Bojanić Branka (1952); Jerenić Lazar (1954); Milojević Dušan (1964); Petrović Zora (1926); Sandić Svetislav (1939.) Zločin je do danas ostao neistražen i neprocesuiran

* Istovremeno kada su se gore navedeni zločini dešavali, u redovnu “ophodnju” (patrolu) ka Sarvašu upućena su dvojica hrvatskih policajaca srpske nacionalnosti, Zdravko Pokrajac (1958) i Milorad Đekić (1957). Iz “ophodnje” se nisu vratili. Njihov nestanak su prvo pripisali njihovom navodnom prelasku na srpsku stranu. Međutim pronalskom njihovih tijela u Dravi, odnosno Dunavu postalo je jasno das u oni namjerno likvidirani.

* U Sisku je iz svog stana odveden Stanko Končar, penzioner.  Odveli su ga  pripadnici antiterorističke grupe “Odra” u maskirnim uniformama,  uzeli su mu novac i lovačku pušku; i negdje likvidirali. Do danas njegovo tijelo nije pronađeno.

1992.

*U hrvatskoj na predsjedničke i parlamentarne izbore izašlo je 74,7% birača. Za predsjednika Hrvatske ponovo je izabran Franjo Tuđman sa 56,52 % glasova, a njegova stranka je dobila 42,6 % glasova.

1995.

* Komanadant SVK genaral Mile Mrkšić u pismu komandantu mirovnih snaga UNPROFOR-a generalu Barnaru Ženevijeu je demantovao  izvještaje hrvatskih medija o artiljerisjkim napadima srpskih snaga na Gospić i Otočac.

* Nekoliko hiljada Srba, koji su poslije hrvatske ofanzive na Glamoč i Grahovo izbjegli sa tih područj,a stiglo je u Banja Luku.

* Komandant ZP-Split genaral Ante Gotovina izdao je naređenje br. 1080-01-95-75/5 kojom započinje vojna akcija “Oluja”. U naredbi stoji da je cilj ove operacije da se na prostoru severene Dalmacije  i Zapadne BiH, između velebitskih planina i Kupresa razbiju neprijateljske snage RSK i VRS. ZP Split će sprovoditi ove ofanzivne operacije na tri pravaca: Grahovo-Knin (4. i 7. Gardijska brigade); Jasenice-Miškovci (2. Bataljon 9. Gardisjke brigade i 1. Hrvatska garda); Uniški Doci-Unište-Kijevo (126. Domobranski puk) Glavne snage za napad organizovane su u četiri OG (Sjever, Sinj, Šibenik, Zadar).

* Prema izjavama predstavnika UN “U Hrvatskoj se nastavlja gomilanje trupa” i procjenjuje se da je oko 100 000 hrvatskih vojnika mobilisano i potpuno spremno za borbu, dok se na srpskoj strani broj vojnika kreće oko 50.000. Saopšteno je, takođe, da su združene hrvatske snage (HV i HVO) nastavile napade na položaje VRS u jugozapadnoj BiH i da se na meti hrvatske artiljerije našao i Drvar.

 

Veritas.info

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.