D.I.C. Veritas

e-Veritas, 12.11.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 12. novembar

1991.

* U borbama oko Vukovara poginuli su pripadnici JNA: Macura Miodrag 1952. iz Sotina kod Vukovara; Varga Laslo sin Janoša, 1959. iz Zrenjanina; Abramović Aleksandar sin Zorana, 1960. iz Berana; Lukić Živko sin Obrena, 1964. iz Šapca; Mesaroš Jožef sin Jožefa, 1959. iz Bačke Topole; Ateljević Đorđo sin Stevana, 1962. iz Sarajeva.

* U borbama oko Okučana poginuli su:  Cvijanović Gospava-Gospa kći Sekule, 1954. i njen suprug Cvijanović Dobrivoje sin Nedjeljka, 1955. iz Japage kod Pakraca.

* Prilikom napada ZNG-a na selo Bastajski Brđani ubijeni su: Marić Đorđe sin Dušana, 1931. i Rekić Dobrivoj sin Svetozara, 1966., oba iz Bastajskih Brđana kod Daruvara.

* U borbama oko Dubrovnika ubijeni su pripadnici JNA: Šolajić Goran sin Dragana, 1970. Stari Banovci; Kecojević Todor sin Đorđe, 1968. iz Nikšića i Rakočević Zoran sin Radosava, 1966. iz Podgorice.

* Predsjednik Predsjeništva Stjepan Mesić u pismu SB UN zatražio je dolazak “plavih šljemova”.

*Vrhovno državno vjeće Hrvatske, odbilo je bilo kakvu pomisao o spremnosti Hrvatske na pogađanje o njenim teritorijama.

* Načelnik Glavnog stožera oružanih snaga Hrvatske, general Anton Tus, izjavio je da velike bitke za očuvanje Hrvatske tek predstoje.

* Na sasatanku EZ u Nordvijku (Holandija) osuđeni su napadi JNA na Vukovar, Dubrovnik i druge gradove u Hrvatskoj.

1994.

* Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman i predsjednik vlade FBiH Haris Silajdžić pozvali su ”nadležna tijela u BiH” da zatraže “odgovarajući mjere intervencija RH”, kako bi se zaustavili napadi Srba iz RSK sa teritorije Hrvatske na područje Bihaća i ocijenili da je na toj teritoriji vojnopolitička situacija “sve lošija”. Vlada Hrvatske je poručila SB UN da ona “ima legalnu obavezu da spreči akcije paravojnih jedinica koje su sa teritorije Hrvatske usmjerene na Bosnu”.

1995.

* U Erdutu u Zagrebu potpisan je Sporazum o mirovnom rješenju krize u Istočnoj Slavoniji, Baranji i Zapadnom Sremu, u toj oblasti RSK zaustavljeno je ratno stanje i uvedena međunarodna uprava. Tekst Sporazuma u ime srpske strane potpisao je Milan Milanović, u ime hrvatske strane Hrvoje Šarinić, šef kabineta predsjednika Franje Tuđmana, a u ime međunarodne zajednice Torvald Stoltenberg i američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt. Poslije potpisivanja, tekst Sporazuma je upućen u Njujork, SB UN, koji je, kako je to utvrđeno odredbama ovog mirovnog akta, garant njegovog ostvarivanja.

* Šef srpske pregovaračke delegacije Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema Milan Milanović izjavio je u Erdutu da Sporazum, postignut sa hrvatskom stranom, predstavlja ispunjenje osnovnog cilja sa kojim je srpska strana ušla u pregovarački proces jer se njime obezbjeđuje mir i zaštita lične i imovinske sigurnosti srpskog naroda u Sremsko-baranjskoj oblasti”. “Ne verujemo Hrvatskoj državi da je u stanju i da želi da zaštiti prava Srba. Da bismo izbjegli ratnu opciju, poklonili smo povjerenje međunarodnim organizacijama i garancijama koje daju UN, odnosno SB UN i međunarodna zajednica u cjelini”, istakao je Milanović.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.