D.I.C. Veritas

e-VERITAS, 13.02.2021, Saopštenje povodom puštanja iz istražnog zatvora Srbina sa Korduna Darka Štakora

Juče je iz istražnog zatvora Županijskog suda u Rijeci pušten na slobodu Srbin Darko Štakor (1968) rodom iz Kokireva kod Vojnića, koji je u njemu proveo punih pet mjeseci.

Naime, Štakor je, u prisustvo svoje dvoje maloljetne djece, uhapšen 12. septembra 2020 prilikom ulaska iz Mađarske u Hrvatsku na osnovu potjernice koju je za njim raspisalo hrvatsko pravosuđe zbog navodno počinjenog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u ratu 90-tih na području Korduna.

Ovu informaciju Veritas je danas dobio od Darkovih rođaka, koji su nam prenijeli i Darkovu poruku da je oslobođen svih optužbi, što bi trebalo značiti da je protiv njega postupak obustavljen.

Krajem januara ove godine iz istražnog zatvora  u Osijeku puštena su da se brane sa slobode i trojica Srba iz Negoslavaca kod Vukovara: Đokić Draženko (1957), Krstić Vojin (1972) i Đorđević Milivoje (1974), koji su pohapšeni u oktobru i novembru prošle godine i protiv kojih je nakon hapšenja otvorena istraga zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. Naime, sudija istrage je prihvatio zahtjev odbrane da im se istražni zatvor zamjeni sa jemstvom zasnivanjem založnog prava na nekretninama u njihovom i vlasništvu drugih osoba koje su dopustile zasnivanje založnog prava u korist RH kao jemstvo da okrivljeni neće pobjeći, a vrijednost založenih nekretnina kreće se u iznosima od oko  500.000 kuna (oko 67.000 evra) za svakog.

Hapšenja gore pomenutih Srba popratili su skoro svi mediji u regionu, a njihovo puštanje iz istražnog zatvora, sa ili bez obustave postupka, odnosno sa ili bez jemstva, nijedan medij nije ni zabilježio, kao što niko više ne izvještava ni sa suđenja Srbima pred hrvatskim sudovima.

Primjera radi u februaru ove godine zakazani su glavni pretresi u 12 predmeta koji obuhvataju 26 optuženika, svi  pripadnici bivših JNA i Srpske vojske Krajine (SVK), što potvrđuje Veritasovu tezu da je  procesuiranje Srba za ratne zločine pred hrvatskim pravosuđem, uključujući i hapšenja, suđenja u otpuštanja iz zatvora, postala svakodnevna i uobičajena pojava za koju više ni mediji nisu zainteresovani.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu zbog navodno počinjenih ratnih zločina u građanskom ratu na području Hrvatske i bivše RSK devedesetih prošlog vijeka, širom svjeta do sada je uhapšeno  178 Srba, pripadnika bivših  JNA i SVK, od kojih su 69 i ekstradirani u Hrvatsku. Od ekstradiranih do sada je protiv 25-orice postupak i obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu,  dok su ostali pravosnažno osuđeni ili su im postupci još u toku.Trenutno se  u hrvatskim zatvorima zbog krivičnih djela ratnih zločina nalazi 30 osoba srpske nacionalnosti, od kojih je 17 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

Beograd, 13.02.2021.

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.