D.I.C. Veritas

e-Veritas, 13.04.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 13. april

1992.

* U BiH je, prema podacima JNA u Beogradu, trenutno, paravojno organizovano i naoružano oko 100.000 Hrvata i Muslimana. U paravojnim formacijama SDA nalazi se oko 50.000 ljudi. HDZ I HOS imaju 35.000 paravojnika, a još 15.000 ljudi broje formacije HDZ-a ubačene iz Hrvatske (Crna legija, legija stranaca, ustaše).

* Objavljena je radna verzija Ustava SRJ (“treća Jugoslavije).

1995.

* Vlada SRJ je usvojila 5. Izvještaj o ratnim zločinima na tlu bivše Jugoslavije, koji sadrži 178 novih slučajeva teškog kršenja međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, posebno su istaknuti ratni zločini nad Srbima u Gorždu i Gospiću.

* Ministar spoljnih poslova RH Mate Granić je povodom nedavnog granatiranja dubrovačkog područja uputio protestno pismo predsjedavajućem SB UN. U slučaju da se ovakvi napadi ponove, upozorio je Granić, biće poduzete “sve potrebne mjere”, Visoki vojni funkcioner Ministarstva odbrane Ivan Tolj zaprijetio je da će to biti “strašan udarac”.

* Donji dom Državne Dume Ruske Federacije usvojio je dokument “O ukidanju sankcija i uspostavljaju sveobuhvatne saradnje sa SRJ”.

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.