D.I.C. Veritas

e-Veritas, 13.05.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 13. maj

1990.

* Ddogodili su se veliki neredi na stadionu „Maksimir” uoči fudbalske utakmice između Dinama i Crvene zvezde, koji su najavili kraj SFRJ.

Zvezda je u Zagreb stigla kao šampion, očekivala se kvalitetna utakmica, ali došlo je do sukoba navijača i „čuvenog” udaranja policajca od kapitena Dinama Zvonimira Bobana, koji su kulminirali prekidom.

Već sutradan  je krenuo „medijski rat“ izmrđu Beograda i Zagreba koji su imali potpuno različito viđenje prethodnog dana. U Hrvatskoj su ovi nemiri poslužili dolazećoj vlasti HDZ-a kao argument za otpuštanje Srba iz MUP-a Hrvatske i dovođenje Hrvata na njihovo mjesto.

1991.

* Širom Hrvatske počela otpuštanja radnika srpske nacionalnosti, koji do 3. maja nisu potpisali izjavu o lojalnosti Hrvatskoj državi.

1992.

* U Slavonskom Brodu nestao je Savić Simo (1969).

1993.

* Izaslanik ruskog predsjednika Jeljcina Vitalij Ćurkin poslije razgovora u Zagrebu boravio je u Kninu, gde je prenio Srbima Tuđmanovu poruku da prihvate ponuđenu autonomiju u okviru RH. Vlada RSK je tu ponudu odbila.

1995

* Povodom rastuće nestabilnosti u Bosni i Hrvatskoj, njemački ministar spoljnih poslova Klaus Kinkel pozdravio je navodnu odluku Hrvatske o povlačanju svojih snaga na liniji primirja u okolini Knina, pogotovo što “Hrvatska zna da bi nova vojna ofanziva otežala njeno približavanje EU”. Istovremeno on je poručio predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću da se mora “odlučiti gde stoji: na strani eskalacije ili na strani mirovnog procesa”, s obzirom na zahtijev Kontakt-grupe o međusobnom priznavanju država na tlu bivše SFRJ.

 

Veritas.info

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.