D.I.C. Veritas

e-Veritas, 13.12.2023, ŽS u Zagrebu: ročište za glavni pretres opt. Milanu Čeleketiću i dr. za ratni zločin

Pred Županijskim sudom u Zagrebu za danas je zakazano ročište za glavni pretres protiv opt. Milana Čeleketića (1946), Slobodana Tarbuka (1949), Žarka Gačića (1946), Milorada Jankovića (1947) i Jovana Pavlice (1954) zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Županijsko državno odvjetništvo optužnicom od 25.07.2019. godine tereti ih za raketiranje šireg područja Siska 1993. i 1995. godine, u kojima je poginulo osam civila i razrušeno više civilnih objekata. U optužnici se tvrdi kako su 10.09.1993, Isak kao komandant 39. banijskog korpusa tzv. SVK i Pavlica kao komandant Mješovitog artiljerijskog diviziona 31. petrinjske brigade, na privremeno okupianom području Petrinje nadedili podređenima da nasumice ispale više projektila iz haubica kalibra 105 i 155 milimetara na šire područje grada Siska, koju naredbu su vojnici izvršili, nakon čega je došlo do oštećenja više civilnih objekata u čijoj blizini nije bilo legitimnih vojnih ciljeva.

U drugom slučaju, u kojem je došlo i do stradanja civila, tužilaštvo tereti tadašnjeg komandanta GŠ SVK Milana Čeleketića, te Žarka Gačića i Slobodana Tarbuka kao komandante 39. banijskog korpusa u različitim periodima, Milorada Jankovića kao komandanta 31. petrinjske brigade i komandanta Mješovitog artiljerijskog diviziona 31. petrinjske brigade  Jovana Pavlici da su u maju i avgustu  1995, na okupiranom području Petrinje, naredili vojnicima da ispale više desetaka projektila iz haubica i rakete “košava” na šire područje grasa Siska, koja paljba je uzrokovala pogibiju osam i ranjavanje deset civila.

Optuženima se sudu u odsustvu pošto su nedostupni hrvatskim organima krivičnog gonjenja.

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.