D.I.C. Veritas

e-Veritas, 14.02.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 14. februar

1990.

* Sabor SRH donio je Oodluku o proglašenju Amandmana LIV do LXIII na Ustav SRH. U Amandmanu LV propisuje se da su građani “jednaki u pravima i dužnostima bez obzira na nacionalnost, rasu, spol, jezik, vjeroispovjest, obrazovanje, političko uvjerenje i drštveni položaj”, a u Amandmanu LVI “jamči se (…) sloboda govora i javnog istupanja, sloboda zbora i drugog javnog okupljanja”. Usvajanjem ovih amandmana stvoreni su uslovi za uvođenje višestranačja.

* Komitet Saveza komunista Jugoslavije u JNA ne prihvata razbijanje SKJ na više partija.

1991.

* Muslimanski omladinski savez (MOS) SDA ponovo se oglasio sa zahtijevom da se vojnicima Muslimanima obezbjedi ishrana u skladu sa vjerskim propisima. Ukoliko se ne ispune ovi zahtijevi, muslimanska omladina će preispitati i odbiti vršenje svojih obaveza propisanih Ustavom SFRJ.

1992.

* Hrvatski Sabor donio je “Deklaraciju o osudi političkog procesa i presude kardinalu dr Alojziju Stepincu i osudio procese brojnim nevino osuđenim svećenicima i vjernicima od protunarodnog komunističkog režima.”

* U Grubišinom polju u porodičnoj kući ubijen je Čakmak Mile (1931). Ubodom bajoneta u srce ubio ga je  Slavko Grgošević pripadnik HV.

 

1993.

* Poslije petodnevne borbe ljekara u Kninu, Banja Luci i na VMA u Beogradu, podlegao je  ranama zadobijenim u borbama u na benkovačkom ratištu, u okviru akcije Maslenica, u selu Kašić, poručnik Veljko Milanković (1955), komandant i jedan od osnivača jedinice  “Vukovi sa Vučjaka”.

* Njemački ministar spoljnih poslova Klaus Kinkel izjavio je da je američki predsjednik Bil Klinton zatražio od Njemačke da utječe na Hrvatsku kako bi se saglasila s produženjem mandata UNPROFOR-a.

1995.

* Predsjednik RSK Milan Martić je na konferenciji za štampu u Beogradu upozorio  da će doći do eskalacije rata ukoliko UNPROFOR napusti Hrvatsku. On je  takođe istakao da postoji pismena obaveza SRJ da će štititi Krajinu u slučaju povlačenja mirovnih snaga i da je “od najviših predstavnika Jugoslavije i Srbije” dobio uvjeravanje da će se ta obaveza poštovati.

 

Veritas.info

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.