D.I.C. Veritas

e-Veritas, 14.03.2023. HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 14.mart 1992.

1992.

* Informativna služba Banjalučkog korpusa JNA, saopštila je da je hrvatska vojska iz svih oružja u 8.30 časova otvorila vatru na položaje JNA i teritorijalce u rejonu Pakraca i Lipika.

* Član predsjedništva SFRJ i predsjednik državnog komiteta za saradnju sa predstavnicima UN Borisav Jović uputio je pismo generalnom sekretaru UN Butrosu Galiju. U pismu se apeluje na UN da izvrše pritisak na predsjednika Hrvatske Franju Tuđmana, i da se hrvatske oružane formacije uzdrže od primijene vojne sile na srpsko stanovništvo u Gorskom Kotaru, koje je ostalo izvan područja pod zaštitom UN-a.

Na zapadnoslavonskom ratištu stradali su: u Gornjoj Šumetlici Ilić Dragan (1961) i Milić Vuksan (1962), a u Brusniku Šarac Marko (1953).

1993.

* Na benkovačkom ratištu u okviru akcije “Maslenica” stradala su: Radamanović Sofija (1909) u Biljanima Gornjim i Prostran Srđan (1961) u Smilčiću.

1994.

* Hrvatska je odbbacila rusku sugestiju o povezivanju jugoslovenskih naroda u konfederaciju. Mate Granić, ministar spoljnih poslova Hrvatske, rekao je da Hrvatska ni pod kakvim uslovima neće ulaziti ni u kakave odnose koji bi je, direktno ili indirektno, povezivali sa Jugoslavijom.

* Lider Srpske narodne stranke u Hrvatskoj Milan Đukić uputio je pismo predsjediku Hrvatske Franji Tuđmanu, u kome je tražio njegovu zaštitu: Đukić je poslije izjave da Srbi u Hrvatskoj neće prihvatiti da budu nacionalna manjina, izložen žestokim napadima hrvatskih medija.

* U Borovom naselju održana je prva konstitutivna sjednica Skupštine srpske demokratske stranke srpskih zemalja. Usvojena je Konvencija o ujedinjenju demokratskih stranaka srpskih zemalja u jedinstvenu stranku koja je potpisana na Palama 7. novembra 1993.

1995.

* Većina opzicionih stranaka u Hrvatskoj je, kako prenosi beogradski list “Naša borba”, nezadovoljna odlukom Franje Tuđmana o produženju mandata mirovnim snagama UN. Tako čelnik Hrvatske socijal-liberalne stranke Dražen Budiša kaže da se Tuđman uplašio vlastite odluke, a potom doneo odluku koja je u suprotnosti s iskazanom voljom naroda, ocjenjujući da se “kiprinijanizacija Hrvatske nastavlja”. Predsjednik Hrvatskih nezavisnih demokrata Josip Manolić misli da je novo rješenje “katastrofalnije od dosadašnjeg”, a predsjednik Hrvatske stranke prava Ante Đapić izrazio je stav da je realizacija plana “Z-4” najopasnije posljedica ostanka snaga UN.

* Sjedinjene Američke Države su predložile da plave kacige u Hrvatskoj dobiju naziv Snage Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj – a, odnosno UNFIC – United Nations Force in Croatia. Pristanak Hrvatske da na njenoj teritoriji ostanu snage UN-a, mudra je odluka, naglasila američka veleposlanica u UN-u, M. Albright.

 

 

 Veritas.info

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.