D.I.C. Veritas

e-Veritas, 14.07.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 14. jul

1992.

* Odlukom Vlade u Kninu, RSK uvodi u opticaj sopstvenu monetu. Nova Srpska valuta zadržava ime dinar, a denominacijom dosadašnjeg jugodinara krajinska novčana jedinica ima paritet jedan na prema jedan u odnosu prema dinaru u Saveznoj Republici Jugoslaviji i Srpskoj Republici u BiH, a prema američkom dolaru 1:200. Vlada RSK donijela je i odluku o osnivanju Narodne banke Krajine za čijeg je v.d. guvernera imenovala Paju Marjanovića, dosadašnjeg direktora Kninske “Beobanke”.

1994.

* Hrvatske izbjeglice su blokirale i sjedište UNPROFOR-a u Zagrebu, čime su protesti dostigli vrhunac uoči sjednice Sabora, na kojoj će se raspravljati o mandatu mirovnih snaga, koji ističe 30. septembra. Demonstracije oko zgrade UNPROFOR-a  počele su u 9:00, a završile se u 20:00. Demonstranti su, kao i na ostalim mjestima blokada “plavih šljemova”, izrazili nezadovoljstvo djelatnošću UNPROFOR-a, i predali su zahtijev da se on razmjesti “na međunarodno priznate granice Hrvatske” kao i da se hrvatska policija nađe u zaštićenim područijima, a izbjeglicama omogoći vraćanje kućama.

1995.

* Na sastanku predstavmika istočnokrajinskih opština u Vukovaru vođena je rasprava o izvještaju državne komisije Skupštine RSK, čiji zadatak je bio da odgovori na tri pitanja: kako je pala Zapadna Slavonija, zašto je pala i ko je odgovoran za njen pad. U izvještaju je konstatovano da je Zapadna Slavonija žrtva “ratnih igara”, koje je započela istovremeno kad i ekonomski pregovori sa Hrvatskom, za koje su direktno optuženi predsjednik Milan Martić i bivši komnadant Glavnog štaba SVK Milan Čeleketić, a cilj im je bio obaranje Vlade RSK. U izvještaju se takođe kaže da je vojni i državni vrh zatvaranjem autoputa i ratobornim mitinzima po Zapadnoj Slavoniji objektivno išao na ruku hrvatskoj agresiji.

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.