D.I.C. Veritas

e-Veritas, 14.12.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 14. decembar

1991.

* Uprkos upozorenju generalnog sekretara UN Peresa de Kuljara njemačka vlada se izjasnila da neće odustati od priznanja Slovenije i Hrvatske.

* Vlada SAD-a iskazala je neslaganje sa njemačkom i austrijskom incijativom za prevremenim priznavanjem Hrvatske i Slovenije. Na ovo upozorenje reagovao je austrijski šef diplomatije Alojz Mok, rekavši da “niko nema pravo da odgađa priznanje Hrvatske i Slovenije”.

* Radosavljević Milovan (1939) iz Dopsina, opština Osijek  otišao je do sestrine kuće, koja se nalazila u istom selu, da nahrani stoku, i od tada mu se izgubio svaki trag.

* Ubistva i nestanci na području Zapadne Slavonije se i dalje nastavljaju, u Subockoj je ubijen Subanović Mirko (1935), u Rijencima Vučković Borislav (1947) i Mihaljević Boro (1949), u Cikotama Skorupan Miodrag (1958,) u Pakranima Marković Mile (1952), u Slatinskom Drenovcu Stanković Savo (1930), u Voćinu Plavšić Đuro (1941) i Nikolić Joco (1947).

 1992.

* “Vlada RSK donijela je odluku da se za Dan Republike proglasi 19. decembar, crkveni praznik Sveti Nikola”, izjavio je u Belom Manstiru predsjednik Vlade RSK Zdravko Zečević.

* U Zagrebu je osnovana “Hrvatska čista stranka prava” čije se učenje temelji na idejama Ante Starčevića, Eugena Kvatrnika i Ante Pavelića. Ta stranka se, kako je objavljeno, zalaže za jednistvo “katoličkog i muslimanskog stanovništva kojemu je u interesu Hrvatska do Drine”. Predsjednik novoosnovane stranke dr Ivan Gabelica na osnovačkom saboru pozvao je sve pravaše iz različitih stranaka da se ujedine.

* U izvještaju UN-a navodi se da je za zbrinjavanje više od tri miliona izbjeglica na tlu bivše Jugoslavije i 600 hiljada izbeglih u druge evropske zemlje potrebno samo do marta 1993. više od 58. miliona dolara, a do kraja 1993. više od 200 miliona dolara.

* Zamjenik komandanta misije UN Sedrik Tornberi izjavio je da je UNPROFOR u prilici da potvrdi prisustvo Hrvatske vojske u BiH.

1994.

* U očekivanju drugog dijela nacrta ugovora o sukcesiji bivše SFRJ, novonastale države različito ocjenjuju mogućni ishod spora. Slovenija je, izjavio je dr. Miran Mejak, zainteresovana za brzo rješenje spornih pitanja sukcesije bivše SFRJ, hrvatski predstavnici u grupi za sukcesiju smatraju da je SRJ nova država s jednakim pravima kao i četiri druge nasljednice, Hrvatska i BiH se neće odreći zahtijeva za naknadu ratne štete počinjene na njihovoj teritoriji “u međunarodno priznatim granicama, koji proističu iz međunarodne odgovornosti one države nasljednice SFRJ čiji su sastavni djelovi postale Crna Gora i Srbija”

* Snage Fikreta Abdića stežu obruč oko Velike Kladuše. U okolini Bihaća vode se žestoke borbe između snaga krajiških Srba, koji zajedno s Narodnom odbranom APZB potiskuje jedinice Petog korpusa Armije BiH. “Snage UNPROFOR-a, raspoređene u ovom region, nalaze se u skloništima”. Ovo je izjavio predstavnik mirovnih snaga u BiH pukovnik Jan van Mervelt.

* U intervjuu zagrebačkom listu “Globus” britanski ambasador u Hrvatskoj Gavin Hevit je na pitanje zašto UN ne brane zaštićenu zonu oko Bihaća odgovorio: “Ako ispaljujete granate iz grada koji je u središtu bezbjedne zone onda morate biti spremni i na određene posljedice takvih vojnih djelovanja”.

* Zvanični predstavnik Stejt Departmenta Majk Mekari izjavio je da bi povlačenje snaga UNPROFOR-a, iz bivše Jugoslavije bila “teška greška”

* Treći komitet Generalne Skupštine UN izglasao je Nacrt rezolucije o ljudskim pravima u Hrvatskoj, Bosni i SRJ, u kojoj se uglavnom optužuju Srbi.

1995.

* Predsjendici Srbije, Hrvatske i BiH Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović potpisali su u Parizu, na ceremoniji u Jelisejskoj palati, Mirovni sporazum o BiH. Ovaj sporazum stupa na snagu časom potpisivanja i sastoji se od 11 članova. U Mirovnom sporazumu su samo načelno navedeni aranžmani, koji su razrađeni u Dejtonskom sporazumu. Članom 10 Mirovnog sporazuma osigurano je uzajamno priznavanje SRJ i BiH u međunarodnim granicama. Do očekivanog priznavanja između SRJ i Hrvatske nije došlo, jer je Hrvatska povukla svoje obećanje o tajnoj zamjeni teritorija između SRJ, RS i Hrvatske, tj. o ustupanju Prevlake za dubrovačko zaleđe.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.