D.I.C. Veritas

е-Veritas, 14.12.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 14. децембар

1991.

* Упркос упозорењу генералног секретара УН Переса де Куљара, њемачка влада се изјаснила да неће одустати од признања Словеније и Хрватске.

* Влада САД-а исказала је неслагање са њемачком и аустријском инцијативом за превременим признавањем Хрватске и Словеније. На ово упозорење реаговао је аустријски шеф дипломатије Алојз Мок, рекавши да “нико нема право да одгађа признање Хрватске и Словеније”.

* Радосављевић Милован (1939) из Допсина, општина Осијек отишао је до сестрине куће, која се налазила у истом селу, да нахрани стоку и од тада му се изгубио сваки траг.

Убиства и нестанци на подручју Западне Славоније се и даље настављају, у Субоцкој је убијен Субановић Мирко (1935), у Ријенцима Вучковић Борислав (1947) и Михаљевић Боро (1949), у Цикотама Скорупан Миодраг (1958,) у Пакранима Марковић Миле (1952), у Слатинском Дреновцу Станковић Саво (1930), у Воћину Плавшић Ђуро (1941) и Николић Јоцо (1947).

1992.

*“Влада РСК донијела је одлуку да се за Дан Републике прогласи 19. децембар, црквени празник Свети Никола”, изјавио је у Белом Манстиру предсједник Владе РСК Здравко Зечевић.

* У Загребу је основана “Хрватска чиста странка права” чије се учење темељи на идејама Анте Старчевића, Еугена Кватрника и Анте Павелића. Та странка се, како је објављено, залаже за једниство “католичког и муслиманског становништва којему је у интересу Хрватска до Дрине”. Предсједник новоосноване странке др Иван Габелица на основачком сабору позвао је све праваше из различитих странака да се уједине.

* У извјештају УН-а наводи се да је за збрињавање више од три милиона избјеглица на тлу бивше Југославије и 600 хиљада избеглих у друге европске земље потребно само до марта 1993. више од 58. милиона долара, а до краја 1993. више од 200 милиона долара.

* Замјеник команданта мисије УН Седрик Торнбери изјавио је да је УНПРОФОР у прилици да потврди присуство Хрватске војске у БиХ.

1994.

* У очекивању другог дијела нацрта уговора о сукцесији бивше СФРЈ, новонастале државе различито оцјењују могућни исход спора. Словенија је, изјавио је др Миран Мејак, заинтересована за брзо рјешење спорних питања сукцесије бивше СФРЈ, хрватски представници у групи за сукцесију сматрају да је СРЈ нова држава с једнаким правима као и четири друге насљеднице, Хрватска и БиХ се неће одрећи захтијева за накнаду ратне штете почињене на њиховој територији “у међународно признатим границама, који проистичу из међународне одговорности оне државе насљеднице СФРЈ чији су саставни дјелови постале Црна Гора и Србија”.

* Снаге Фикрета Абдића стежу обруч око Велике Кладуше. У околини Бихаћа воде се жестоке борбе између снага крајишких Срба, који заједно с Народном одбраном АПЗБ потискује јединице Петог корпуса Армије БиХ. “Снаге УНПРОФОР-а, распоређене у овом регион, налазе се у склоништима”. Ово је изјавио представник мировних снага у БиХ пуковник Јан ван Мервелт.

* У интервјуу загребачком листу “Глобус” британски амбасадор у Хрватској Гавин Хевит је на питање зашто УН не бране заштићену зону око Бихаћа одговорио: “Ако испаљујете гранате из града који је у средишту безбједне зоне онда морате бити спремни и на одређене посљедице таквих војних дјеловања”.

* Званични представник Стејт Департмента Мајк Мекари изјавио је да би повлачење снага УНПРОФОР-а, из бивше Југославије била “тешка грешка”.

* Трећи комитет Генералне Скупштине УН изгласао је Нацрт резолуције о људским правима у Хрватској, Босни и СРЈ, у којој се углавном оптужују Срби.

1995.

* Предсјендици Србије, Хрватске и БиХ Слободан Милошевић, Фрањо Туђман и Алија Изетбеговић потписали су у Паризу, на церемонији у Јелисејској палати, Мировни споразум о БиХ. Овај споразум ступа на снагу часом потписивања и састоји се од 11 чланова. У Мировном споразуму су само начелно наведени аранжмани, који су разрађени у Дејтонском споразуму. Чланом 10 Мировног споразума осигурано је узајамно признавање СРЈ и БиХ у међународним границама. До очекиваног признавања између СРЈ и Хрватске није дошло, јер је Хрватска повукла своје обећање о тајној замјени територија између СРЈ, РС и Хрватске, тј. о уступању Превлаке за дубровачко залеђе.

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.