D.I.C. Veritas

е-Veritas, 14.12.2022, ЖС у Осијеку: главни претрес против опт. Ђорђа Дрпе и др. због ратног злочина

Пред Жупанијским судом у Осијеку за данас је заказан наставак главног претреса против оптужених: 1. Дрпа Ђорђа, 2. Рајка Веића и 3. Гавровски Предрага, сви из Даља, због ратног злочина против цивилног становништва и ратног злочина против ратних заробљеника.

Жупанијско државно одвјетништво у Осијеку, оптужницом од 07.04.2021. терети их да су од средине новембра 1991. па до 17. маја 1992. у Даљу, током оружаног сукоба између оружаних снага Републике Хрватске и српских паравојних формација, и то прва двојица окрив. као чувари, а треће окрв. као економ у затвору у Даљу; организованог у склопу привременог сједишта суда у Вуковару у саставу Републике Српске Крајине, противно правилима међународног ратног и хуманитарног обичајног права о поступању с цивилима, након што су у затвор у Даљу доведена незаконито ухапшена шесторица цивила, међу којима и оштећеник (1954), судјеловали у његовом физичком злостављању и уз то га излагали увредљивим и понижавајућим поступцима.

Прво окрив. и друго окрив. се терети да су га присилили да се провлачи кроз уски отвор на вратима ћелије при чему су га ударали, а када се провукао натјерали су га да се скине го и легне на под раширених ногу па су га ударали палицом по табанима, ударали ногама обувеним у чизме по гениталијама и осталим дијеловима тијела, полијевали га водом када је изгубио свијест. Оштећеник је задобио повреде због којих није могао стајати на ногама, након чега су га накратко вратили у ћелију па потом извели у двориште гдје су му, терети их се, наредили да трчи и бјежи при чему је другоокривљеник у рукама држао пушку коју је репетирао. Када је оштећеник због озљеда и немоћи одбио трчати, окривљени су га заједно ударали и одвукли натраг у ћелију, гдје га је треће окривл. у више наврата стиснутом шаком ударао по глави што је све код њега оставило посљедице по физичко и психичко здравље.

Треће окривљеника се терети да је од средине новембра 1991. па до 17. маја 1992, у Даљу, током оружаног сукоба између оружаних снага Републике Хрватске и српских паравојних формација, као економ у затвору у Даљу устројеног у склопу привременог сједишта суда у Вуковару у саставу Републике Српске Крајине, поступио противно правилима међународног ратног и хуманитарног обичајног права о поступању с ратним заробљеницима. Након што су у затвор у Даљу доведена осморица заробљених припадника бранитељских постројби, терети га се да је судјеловао заједно с још једним припадником паравојних јединица у физичком злостављању ратних заробљеника (1965. и 1975) те их излагао увредљивим и понижавајућим поступцима што је све код њих оставило посљедице по физичко и психичко здравље. Након што их је обојицу изударао палицом по тијелу, а оштећеника (1975) и изуо, палицом их је ударао по стопалима, услијед чега су обојица изгубили свијест, а од јачине и броја удараца задобили тамне подљеве по цијелом тијелу. Ушао је потом у ћелију у којој је био затворен оштећеник (1965) те га је, терети га се, снажно ошамарио тражећи да призна да је шпијун и да је то разлог доласка на подручје САО Крајине те испитивао о припадности и судјеловању у Хрватској војсци, што је све код обојице оставило посљедице по физичко и психичко здравље.

Оптуженима се суди у присуству, а бране се са слободе.

 

 

Veritas.info 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.