D.I.C. Veritas

e-Veritas, 15.06.2022, Saopštenje povodom oslobađajuće presude za ratni zločin dvojici Banijaca

Juče je prvostepeno vijeće Županijskog suda u  u Zagrebu, nakon provedenog glavnog pretresa, u nedostatku dokaza nepravosnažno oslobodilo optužbe dvojicu Srba sa Banije, Jovana Ranića (65) i Savu Grnovića (66), zbog navodno počinjenog ratnog zločina na području Banije u ratu devedesetih.

Predsjednica Vijeća, sutkinja Saša Lui, usmeno je obrazložila da na temelju izvedenih dokaza nije bilo moguće sa izvjesnošću utvrditi da su optuženi počinili zločin koji im je stavljen na teret optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu od 1. oktobra  2018. godine, koja ih je teretila da su 4/5 novembra 1991. godine u Petrinji, kao pripadnici specijalne jedinice milicije SAO Krajine, iz vatrenog naoružanja usmrtili četvoročlanu porodicu Kozbašić: Milana (39), Gordanu (37) i njihovu djecu Alena (8) i Tamaru (13).

Grnovića je 4. marta 2021. na frankfurtskom aerodromu uhapsila njemačka policija, na osnovu međunarodne potjernice raspisane od strane Biroa Interpola Zagreb, odakle je 14. maja iste godine izručen u Hrvatsku, od kada se sve do juče nalazio u istražnom zatvoru, dok se Raniću sudilo u odsustvu.

Procesuiranje Srba i bivših pripadnika JNA zbog navodnih ratnih zločina  pred hrvatskim pravosuđem postala je svakodnevnica poput saobraćajki, o čemu svjedoči i podatak sa službenih internetskih stranica sudova nadležnih za ratne zločine da je u maju 2022.na glavne pretrese izvedeno 62 optužena, od čega se osmorici sudi u prisustvu, a svim ostalim u odsustvu.

Zbog “poplave” suđenja za ratne zločine pred hrvatskim sudovima više ih ne prate ni organizacije za ljudska prava ni mediji, koji uglavnom bombastično saopštavaju samo o hapšenjima “monstruoznih” ratnih zločinaca, dok ih njihova dalja sudbina ne interesuje. Tako su svi mediji u regionu izvještavali i o hapšenju Save Grnovića kao “monstruoznog ubice” četveročlane porodice, od kojih je dvoje djece, dok mu oslobađajuću presudu  još nije objavio nijedan medij ni u Hrvatskoj ni u regionu.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svijeta do sada je uhapšeno 180 Srba, od kojih je 69 i ekstradirano u Hrvatsku. Od ekstradiranih do sada je protiv 30-ice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru.

U Beogradu i Banja Luci, 15.06.2022.

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.