D.I.C. Veritas

Informer, 15.03.2021, POTRESNI VAPAJ ĆERKE UHAPŠENOG SRBINA: Hrvati mog oca lažno optužuju za ratni zločin, Srbijo pomozi!

Porodica Save Grnovića (65), Srbina iz Hrvatske, koji je početkom marta uhapšen na aerodromu u Franfurktu i čeka deportaciju iz Nemačke u Hrvatsku, zbog navodnog ratnog zločina počinjenog za vreme građanskog rata devedesetih, pozvala je naše državne organe da pokušaju da pomognu da ne dođe do ekstradicije

- Apelujemo na Republiku Srbiju da hitno preduzme korake da se spreči deportacija još jednog nevinog pripadnika srpskog naroda iz Hrvatske, jer slučaj mog oca nije ni prvi, ni poslednji. On je nevin i bolestan čovek, pa molim da pomognu da se jedan život ne završi na ovako podmuklim potezima Republike Hrvatske – kaže u potresnoj ispovesti za Informer Nikolina Grković, kćerka uhapšenog Save.

Kako je objavio Dokumentacioni centar „ Veritas“, Grnović je uhapšen na franfurktskom aerodromu 4.marta ove godine, na osnovu međunarodne poternice raspisane od strane Biroa Interpola Zagreb, zbog navodno počinjenog ratnog zločina na području Banije u ratu devedesetih.

Prema Veritasovim saznanjima, optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu iz oktobra 2018. godine, optuženom Grnoviću se stavlja na teret da je, zajedno sa Ranić Jovanom, kao pripadnik specijalne jedinice milicije SAO Krajine 4/5. novembra 1991. godine, u Petrinji iz vatrenog naoružanja usmrtio četvoročlanu porodicu Kozbašić: Milana (1952), Gordanu (1954), i njihovu decu Alena (8) i Tamaru (13). Milan je bio hrvatske, a Gordana srpske nacionalnosti.

- Za taj zločin niko nije odgovarao, niti je vođena bilo kakva istraga. Moj otac je pre tri godine odjednom povezan sa tim slučajem, za koji smo čuli još tada, jer je Petrinja malo mesto. Međutim, moj Sava nema veze sa tim zločinom, o čemu se izjasnio i pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, koji ovaj slučaj obrađuje po međunarodnoj zamolnici iz Zagreba. U vreme tog užasnog zločina, ležao je u Vojnoj bolnici u kasarni u Petrinji, imao je slomljenu nogu i kao dokaz je priložio medicinsku dokumentaciju.

Takođe u svemu je sarađivao sa nadležnim organima u Srbiji – kaže Nikolina. Inače, hrvatska optužnica protiv Grnovića zasniva se na iskazu jednog svedoka, koji o tom zločinu ima samo posredna saznanja.

- Ovo svedočenje u odnosu na mog oca nije potkrepljeno nijednim dokazom, pa tako u spisima predmeta nema baš nijednog materijalnog dokaza na njegovu štetu – nastavlja Nikolina Grnović potresnu ispovest.

Ona kaže da su do 1995. godine živeli u Petrinji, a posle progona iz Hrvatske do 1998. u Srbiji, odakle su otišli za Island preko UNHCR-a , kao porodica mešovitog braka, pošto je njena majka hrvatske nacionalnosti.

Posle odlaska njenog oca u prevremenu penziju iz zdravstvenih razloga, od pre nekoliko godina žive na relaciji Srbija-Island, a imaju oba državljanstva. Savo je uhapšen u Franfurktu, kada je krenuo za Rejkjavik po zdravstvenu dokumentaciju.

- Ovde je reč o namernom maltretiranju nedužnog čoveka i podmetanju teškog zločina nevinom Srbinu. Molimo sve ljude koje znaju bilo šta o ovom slučaju da pomognu u razotkrivanju pravih počinioca – apeluje Nikolina Grnović.

Na osnovu poternice uhapšeno 179 Srba, 69 ekstradirao

Iz „Veritasa“ navode da se Savo Grnović nije nalazio na spisku Državnog odvjetništva Republike Hrvatske osumnjičenih, osuđenih i optuženih za ratne zločine sa stanjem na dan 30. juna 2017. godine, na kojem je bilo 1.396 imena, uglavnom pripadnika JNA i Srpske vojske Krajine.

-  Na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom sveta do sada je uhapšeno 179 Srba, od kojih je 69 ekstradirano u Hrvatsku.

Od ekstradiranih, do sada je protiv 25-ice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije dela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posledicu gubitak obeštećenja za vreme provedeno u pritvoru – podaci su „ Veritasa“.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.