D.I.C. Veritas

e-Veritas, 15.09.2020, Saopštenje povodom hapšenja Srbina sa Korduna

U subotu, (12. septembra 2020) prilikom ulaska iz Mađarske u Hrvatsku, hrvatska policija uhapsila je Srbina Darka Štakora (1968) rodom iz Kokireva kod Vojnića, najvjerovatnije na osnovu lokalne potjernice raspisane od strane hrvatskog pravosuđa, zbog navodno počinjenog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u ratu 90-tih na području Korduna.

Prema podacima koje smo danas dobili od rođaka, Darko je sa rodnog Korduna izbjegao u avgustu 1995. godine i jedno vrijeme je živio kod sestre u Vukovaru, odakle je prije dvadesetak godina otišao u Njemačku, gdje je zasnovao brak sa Slovakinjom i sa njom dobio dvoje djece. Roditelji su mu takođe u avgustu 1995. izbjegli u Srbiju. Otac mu se u međuvremenu vratio u rodno selo gdje je i umro. Majka mu živi u jednom selu kod Vukovara, gdje joj je on i kupio kuću.

Darko je nekoliko puta odlazio u rodno selo i prilikom svakog dolaska policija ga je ispitivala, što je poprimalo oblik maltretiranja, u vezi njegovog učešća u ratu, zbog čega nekoliko posljednjih godina nije ni odlazio u Hrvatsku.

U subotu je krenuo u Vukovar da obiđe majku i bolesnu sestru. Sa sobom je poveo i svoje dvoje maloljetne djece, koji su bili sa njim u kolima i prilikom hapšenja. Dopušteno mu je da pozove ženu da preuzme djecu, što je ona u uradila u nedjelju. Djeca su se sa majkom vtatila u Njemačku a policija je Darka odvezla u istražni zatvor u Rijeku gdje se i sada nalazi.

Darkovi rođaci i saborci govore da je on bio veoma miran i u svakom pogledu primjernog ponašanja i ne vjeruju da je bilo šta učinio što bi se moglo podvesti pod ratni zločin.

Uhapšeni se do sada nije nalazio na spisku Državnog odvjetništva Republike Hrvatske osumnjičenih, osuđenih i optuženih za ratne zločine sa stanjem na dan 30. juna 2017. godine, na kojem je bilo 1.396 imena, uglavnom pripadnika JNA i SVK. Prema Veritasovim saznanjima Darko bi mogao biti jedan od trojice osumnjičenih  protiv kojih je Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci  24. juna ove godine otvorilo istragu zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u novembru 1991. godine na području Cetingrada.

U ovoj godini ovo je četvrto hapšenje osoba iz bivše RSK po hrvatskim potjernicama zbog ratnih zločina. Predhodnih troje uhapšeno je van hrvatske po međunarodnim potjernicama koje je za njima raspisao zagrebački Biro Interpola van Hrvatske, i nalaze se u ekstradicionim zatvorima do okončanja ekstradicionog postupka.

Procesuiranje Srba za ratne zločine pred hrvatskim pravosuđem, uključujući i hapšenja, suđenja u otpuštanja iz zatvora, postala je svakodnevna i uobičajena pojava za koju više ni mediji nisu zainteresovani.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svjeta do sada je uhapšeno 177 Srba, od kojih su 64 ekstradirana u Hrvatsku. Od ekstradiranih do sada je protiv 25-ice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru.

Trenutno se u hrvatskim zatvorima zbog krivičnih djela ratnih zločina nalazi 26 osoba srpske nacionalnosti, pripadnika bivših JNA i SVK, od kojih je 16 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

 

Beograd, 15.09.2020.

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.