D.I.C. Veritas

N1, Fonet, 15.09.2020, Hrvatska policija uhapsila Srbina osumnjičenog za ratni zločin na Kordunu

Hrvatska policija je, prilikom ulaska iz Mađarske, uhapsila Srbina Darka Štakora (52), rodom iz Kokireva kod Vojnića, najverovatnije na osnovu lokalne poternice hrvatskog pravosuđa, zbog navodno počinjenog ratnog zločina nad civilima na području Korduna, saopštio je Dokumentaciono informativni centar “Veritas”.

Štakor je uhapšen u subotu, a prema podacima kojje je “Veritas” dobio od Štakorovih rođaka, on je sa Korduna izbegao u avgustu 1995. godine i jedno vreme je živeo kod sestre u Vukovaru, odakle je pre dvadesetak godina otišao u Nemačku.

Nekoliko puta odlazio je u rodno selo i prilikom svakog dolaska policija ga je ispitivala, što je poprimalo oblik maltretiranja, u vezi njegovog učešća u ratu, zbog čega nekoliko poslednjih godina nije ni odlazio u Hrvatsku.

U subotu je krenuo u Vukovar da obiđe majku i bolesnu sestru, a sa sobom je poveo i dvoje maloletne dece, koji su bili sa njim u kolima i prilikom hapšenja, navodi se u saopštenju.

Štakor se, pema navodima Veritasa, do sada nije nalazio na spisku osumnjičenih, osuđenih i optuženih za ratne zločine sa stanjem na dan 30. juna 2017. godine, koji je sačinilo hrvatsko tužilaštvo i na kojem je bilo 1.396 imena, uglavnom pripadnika nekadašnje JNA i Srpske vojske Krajine.

Prema Veritasovim saznanjima, Štakor bi mogao biti jedan od trojice osumnjičenih protiv kojih je tužilaštvo u Rijeci 24. juna otvorilo istragu zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u novembru 1991. godine na području Cetingrada.

U ovoj godini to je četvrto hapšenje osoba iz bivše Republike Srpske Krajine po hrvatskim poternicama zbog ratnih zločina, a prethodnih troje uhapšeno je van Hrvatske po međunarodnim poternicama, koje je za njima raspisao zagrebački biro Interpola i nalaze se u ekstradicionim zatvorima do okončanja ekstradicionog postupka.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.