D.I.C. Veritas

e-Veritas, 15.09.2022, Хронологија рата у Хрватској 1991-1995 – 15. септембар

1991.

– Јединице ЗНГ-а заузели су Команду ратног ваздухопловства 5. армисјке области ЈНА у Загребу и упоредо су отпочеле са бомардовањем аеродрома и објеката Гарнизона у Вараждину.

– У Вараждину убијен МЛАЂАН ЧЕДОМИЛ (1956), припадник ЈНА, по чину старији водник. Млађан је из касарне “Јалковечке жртве” у зграду команде у центру града, гдје се налазио комадант Вараждинског  корпуса, генерал Владимир Трифуновић. На капији зграде убили су га припадници ЗНГ-а, а припадници ЈНА успјели су његово тијело увући у зграду команде, гдје је стајало више дана, све до предаје Вараждинског корпуса, која се десила 22.09,1991.

(Информацију дао Веритасу Млађанов непосредни старјешина Владимир Давидовић)

– У Црној Гори почела мобилизација резервних јединица ЈНА

– Погинуо Ђорђе Божовић звани “Гишка”  (1955) из Београда.

Погинуо је под крајње сумњивим околностима у околици Госпића у Хрватској током ратних дејстава. Иако је званична верзија била  да је страдао током ратних дејстава и да су га убили хрватски војници, и до дан данас је у народу запамћена  друга везија  која је потекла  од његових сабораца, пријатеља и родбине који су одмах након погибије тврдили да је убијен од српске руке, са леђа.

1993.

– У складу са примирјем, постигнутим под окриљем УН, почело је повлачење хрватских снага из подручја око Госпића, заузетих 9. и 10. септембра, а припадници мировних снага УН извршили припреме да се распореде између сукобљених страна. Поводом сукоба у Хрватској, Предсједништво Европске заједнице ( ЕЗ) издало је саопштење, у коме је српска страна позвана да “одмах обустави артиљеријску паљбу”, док је хрватским властима скренута пажња да “освајања неколико села неће помоћи постизању цјеловитог рјешења проблема Крајине” те су зато позване да повуку своје снаге из заузетих села.

1994.

– Рат који се данас води  на просторима бивше БиХ потакнула је Њемачка да би остварила хегемонију на Балкану, изјавио је Сер Алфред Шерман, новинар и публициста из Лондона. „Циљ Њемачке је , не само пораз Срба у РС и РСК, него одвајање Косова, Санџака, па и Војводине од Србије, како би успоставили контролу над дунавским базеном“, додао је Шерман, некадашњи савјетник у влади Маргарет Тачер.

1995.

– Предсједник хрватског грађанског одбора за људска права Зоран Пусић је на конференцији за штампу у Загребу, послије посете Банији, Кордуну и Лици, стање које је тамо затекао окарктерисао као “пустош”. Овај  Одбор је од хрватских власти затражио да продуже рок за повратак избеглих Срба из Хрватске.

– У Женеви је одржан састанак Контакт групе о резултатима преговора са предсједницима Србије, Хрватске и Р. БиХ Слободаном Милошевићем, Фрањом Туђманом и Алијом Изетбеговићем. Детаљи са састанка нису саопштени јавности јер, према изјави Ричарда Холбрука, “садашња фаза мировних преговора захтијева дискрецију”.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.