D.I.C. Veritas

e-Veritas, 15.10.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 15. октобар

1991.

* Совјетски предсједник Михаил Горбачов и предсједник Србије Слободан Милошевич те Хрватске Фрањо Туђман потписали су у Москви званично саопштење којим се предвиђа да одмах престану оружани конфликти и у року од мјесец дана почну преговори између руководства Србије и Хрватске, руководиоци Србије и Хрватске позивају Совјетски Савез, САД и ЕЗ да пруже услуге добре воље у предстојећим преговорима.

* Представник министарства одбране Хрватске и члан Главног стожера Хрватске војске, пуковник Имре Аготић започео је преговоре са замјеником команданта Пете војне области ЈНА генералом Андријом Рашетом. Након обављених разговора генерал Рашета оптужио је хрватску страну за неуспијеле преговоре.

* Данић Ратко (1926) из Петриње убијен је хитцем из Ватреног оружја у свом дворишту док је хранио животиње. Починиоци су до данас остали непозанти.

* Мандић Јован (1921) из Батињана, општина Дарувар, убијен у свом дворишту док је хранио животиње. Починиоц непозант.
.
* Полуга Петар ( 1933 ) из Батњана, општина Дарувар, убијен у дворишту куће.Починиоц непознат.

* Бијелић Петар (1967), Пауновић Стојан (1919), Штековић Аниша (1949) и Булат Славко (1956), двојица у смб униформама, двојица у цивилу, заробљени су у мјесту Слана на десној обали Купе, заробили их припадници ХВ и одвели их у мјесто Летованић и предали заповједништву ХВ, које се ту налазило. Заробљеници су на том мјесту тучени и мучени. Непознати припадници ХВ су их одвели и убили. Њихова тијела пронађена су 11.01.1992. године у потоку, недалеко од села Фаркашић на лијевој обали Купе.

1992.

.* Директор Цивилног дијела мисије заштитничких снага УН Седерик Торнбери изјавио је у Вашингтону: “Војни посматрачи УНПРОФОР-а, и ЕЗ кренули су на полуострво Превлаку са које је почело повлачење снага Војске Југославије.

1994.

* На сједници Врховног савјета одбране РСК извршене су кадровске промијене у сасатаву Банијског корпуса због пропуста приликом септембарских сукоба са Петим корпусом Армије БиХ у рејону Бојне на Банији.

1995.

* Хрватски предсједник Фрањо Туђман је на Сабору ХДЗ-а поново изабран за предсједника ове странке са више од 95% гласова. Предлажући га као јединог кандидата, министер одбране Гојко Шушак је рекао: “Кад се појави овакав хисторијски вођа није неуобичајено да се кандидује без протукандидата”. Туђман је изјавио да је главни задатак странке да се што пре стави под Хрватску контролу Источна Славонија. Запретио је да ће то Хрватска учинити ”свим средствима на која суверена држава има право”, ако се то не постигне на миран начин.

* Глумац Милан (1911) из Дреновца Радучког, општина Госпић, нађен објешен у стаји.

* Богуновић Марија (1910) из Отрића, Грачац, нађена објешена бродским ужетом које, како каже ћерка, није никада користила.

 

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.