D.I.C. Veritas

e-Veritas, 16.12.2022, Саопштење о идентитету јуче идентификованих посмртних остатака у Загребу

Према званичном саопштењу Министарства хрватских бранитеља, јуче је  на Заводу за судску медицину и криминалистику у Загребу “проведена завршна идентификација посмртних остатака шест особа несталих и смртно страдалих у Домовинском рату”, чији је прелиминарни идентитет утврђен методом анализе ДНА, који су и пронађени и ексхумирани на подручју Вуковарско-сријемске жупаније (2), Бродско-Посавске жупаније (2), Пожешко-славонске жупаније (1) те преузети с подручја Босне и Херцеговине (1).

И Комисија за нестала лица Републике Србије јуче је саопштила је да је у Заводу за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу, уз присуство чланова породица, обављена идентификација посмртних остатака два лица српске националности, страдала током оружаних сукоба на простору бивше Југославије, током акције хрватске војске и полиције „Бљесак“. Посмртни остаци обе жртве пронађени су 2021. године приликом разминирања терена у шуми код Окучана (1) и Шуметлици (1).

У саопштењу Министарства хрватских бранитеља наводе се имена само двојице идентификованих “хрватских бранитеља”, док се ни у једном ни у другом саопштењу не наводе имена осталих идентификованих жртава.

Због Веритасова залагања за принцип да свака жртва, без обзира којој је страни за живота припадала, мора имати име које се мора јавно навести и када се идентификују и сахрањују њени посмртни остаци, објављујемо основне личне податке те околности, начин, вријеме и мјесто страдања двије јуче идентификоване жртаве српске националности, док нам идентитет осталих идентификованих још није познат.

Према Веритасовим информацијама јуче су идентификовани:

- Митар (Крсте) Босанац, рођен 12.07.1966. године у Доњим Цјепидлакама код Дарувара, гдје је и живио. Погинуо је 4. маја 1995. године на подручју Ивановца у акцији “Бљесак”, а ексхумиран 2021. године приликом разминирања терена у шуми код Окучана  и

- Милан (Петра) Продановић, рођен 02.01.1956. године у Бучју код Пакраца, гдје је и живио. Погинуо је 1. маја 1995. године на Псуњу, локација “Крива бреза”, ексхумиран 2021. године приликом разминирања терена у Шуметлици.

У вријеме погибије обојица су били припадници Западно-Славонског Корпуса (18.) СВК.

Почев од 2001. из заједничких, масовних и појединачних гробница, укључујући и ексхумације у организацији самих породица, ексхумирано је укупно 1.637 посмртних остатка Срба са подручја Хрватске и бивше РСК, укључујући и оне који су живјели и ратовали на њиховој страни, од чега је до сада идентификовано 1.282 посмртних остататака, док их још 355 чека на идентификацију.

Тренутно се на ВЕРИТАС-овом списку несталих налази још 1.499 особа српске нациналности који су нестали у периоду 1991–1995. на подручју Хрватске и бивше РСК, међу којима је 1.068 цивила, од чега 418 жена.

ВЕРИТАС тренутно располаже подацима за више десетина познатих мјеста укопа са више од 150 посмртних остатка на подручју Хрватске, покопаних углавном под ознаком “непознат”, који и двадесет седам година по престанку рата, искључиво због опструкције хрватске стране, чекају на ексхумацију и идентификацију.

 

У Београду и Бања Луци, 16. децембар 2022.

П Р Е Д С Ј Е Д Н И К

Саво Штрбац

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.